Szkopje azt kéri a magyar kormánytól, hogy adják ki nekik Gruevszkit

POLITIKA
2018 november 20., 15:44

„A macedón kormány kedden vagy szerdán elküldi Budapestnek a Nikola Gruevszki volt kormányfő kiadatására vonatkozó hivatalos kérelmet” 

- közölte kedden újságírókkal Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter az MTI tudósítása szerint. A miniszter szerint a kérelem már készen áll,nemsokára postázzák is Budapestre. 

Orbán Viktor és Nikola Gruevszki a magyar Parlamentben, 2015 novemberében.
photo_camera Orbán Viktor és Nikola Gruevszki a magyar Parlamentben, 2015 novemberében. Fotó: Hungarian Prime Ministry Press O/Anadolu Agency

A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint a Deszkoszka azt is mondta, hogy az anyagban „szerepelnek mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák Nikola Gruevszkit, ha kiadják."

A 2006 és 2016 között kormányzó Gruevszkit korrupciós bűncselekmény miatt ítélte két év börtönre egy macedón bíróság. Több mint egy hete tartózkodik Budapesten, Albániából Magyarországra történt szállításában a magyar hatóságok is aktívan közreműködtek. 

Gruevszki különleges eljárásban nyújtott be menedékjogi kérelmet, és a macedón igazságügyminiszter közlésével nagyjából egy időben jelentette be, hogy azt a bevándorlási hivatal munkatársai pozitív elbírálásban részesítették.   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.