Gruevszki: Magyarország befogadott, politikai üldöztetés áldozata vagyok

2018 november 20., kedd 15:24
505

A Facebookon erősítette meg a volt macedón kormányfő Nikola Gruevszki, hogy Magyarország pozitívan bírálta el menekültjogi kérelmét, és így az országban maradhat.

Orbán Viktor miniszterelnök és Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője találkozik Ohridban 2017. szeptember 28-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A korrupciós bűncselekmény miatt hazájában két év börtönre ítélt jobboldali politikus most már legalább egy hete élvezi a magyar vendégszeretetet, kérelmét különleges eljárás keretei között folytatta le a bevándorlási hivatal. A környező országok magyar hatóságai közreműködtek abban, hogy a Macedóniából Albániába távozott Gruevszki minél hamarabb eljusson Magyarországra.

Gruevszki a posztban mindenek előtt megerősíti a Magyar Idők értesülését, ami szerint a magyar állam pozitívan bírálta el kérelmét, majd felsorolja az érveket, amiket a hatóság előtt is elmondott: 

  • Zoran Zaev és az SDSM vezette kormány üldözi őt, 
  • koncepciós eljárás áldozata lett, 
  • manipulált, hamis felvételek alapján ítélték el, 
  • és mindennek tetejébe a bíróságot is befolyásolták annak érdekében, hogy elítéljék őt. 

A volt macedón kormányfő szerint Zaev az ország kiárusítására készül, és már elő volt készítve az ellene tervezett merénylet azok után, hogy bevonul a börtönbe. Azt írja, ő igazából nem menekül a börtön elől; egész egyszerűen most ez az egyetlen lehetséges módja annak, hogy tovább folytassa harcát Macedónia igazáért. 

„Nem menekültem el, csak mostantól a nemzetközi jog segítségével küzdök majd a politikai üldözöttek igazságáért” 

- írja Gruevszki, aki állítása szerint egyébként kész lett volna bevonulni, ha Zaev biztosítaná a hatalomtól független jog uralmát az országban, de ő csak kiárusítani akarja Macedóniát, semmi mást. Végezetül azt írja, az országnak az unióban és a NATO-ban a helye, de az ilyen politikai vezetés mellett nem fog menni. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt