Gruevszki: Magyarország befogadott, politikai üldöztetés áldozata vagyok

POLITIKA
2018 november 20., 15:24

A Facebookon erősítette meg a volt macedón kormányfő Nikola Gruevszki, hogy Magyarország pozitívan bírálta el menekültjogi kérelmét, és így az országban maradhat.

Orbán Viktor miniszterelnök és Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője találkozik Ohridban 2017. szeptember 28-án
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője találkozik Ohridban 2017. szeptember 28-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A korrupciós bűncselekmény miatt hazájában két év börtönre ítélt jobboldali politikus most már legalább egy hete élvezi a magyar vendégszeretetet, kérelmét különleges eljárás keretei között folytatta le a bevándorlási hivatal. A környező országok magyar hatóságai közreműködtek abban, hogy a Macedóniából Albániába távozott Gruevszki minél hamarabb eljusson Magyarországra.

Gruevszki a posztban mindenek előtt megerősíti a Magyar Idők értesülését, ami szerint a magyar állam pozitívan bírálta el kérelmét, majd felsorolja az érveket, amiket a hatóság előtt is elmondott: 

  • Zoran Zaev és az SDSM vezette kormány üldözi őt, 
  • koncepciós eljárás áldozata lett, 
  • manipulált, hamis felvételek alapján ítélték el, 
  • és mindennek tetejébe a bíróságot is befolyásolták annak érdekében, hogy elítéljék őt. 

A volt macedón kormányfő szerint Zaev az ország kiárusítására készül, és már elő volt készítve az ellene tervezett merénylet azok után, hogy bevonul a börtönbe. Azt írja, ő igazából nem menekül a börtön elől; egész egyszerűen most ez az egyetlen lehetséges módja annak, hogy tovább folytassa harcát Macedónia igazáért. 

„Nem menekültem el, csak mostantól a nemzetközi jog segítségével küzdök majd a politikai üldözöttek igazságáért” 

- írja Gruevszki, aki állítása szerint egyébként kész lett volna bevonulni, ha Zaev biztosítaná a hatalomtól független jog uralmát az országban, de ő csak kiárusítani akarja Macedóniát, semmi mást. Végezetül azt írja, az országnak az unióban és a NATO-ban a helye, de az ilyen politikai vezetés mellett nem fog menni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.