Kiderült, melyik magyar diplomaták furikázták végig Gruevszkit a Balkánon

2018 november 16., péntek 21:55
301

További részleteket derített ki a német közszolgálati Deutsche Welle arról, hogyan adták kézről kézre a magyar diplomaták Albánián, Montenegrón és Szerbián át a börtönbüntetése elől Magyarországra szökő Nikola Gruevszkit. Most megnevezte a volt macedón miniszterelnököt kísérő magyar diplomatákat is. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője találkozik Ohridban 2017. szeptember 28-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A lap az albán és a montenegrói rendőrség információ alapján arról ír, hogy Gruevszki a tiranai magyar követségen nyújtotta be a menedékkérelmét. Majd innen utazott a magyar követségi autókkal Montenegrón és Szerbián át Magyarországra, pedig az útlevelét már tavaly visszavonták, ezért Magyarországra vagy más uniós államokba nem juthatott volna be.

A Deutsche Welle a montenegrói rendőrség tájékoztatása alapján arról is írt, hogy  a volt macedón miniszterelnök vasárnap  Bozjénél lépett be Montenegró területére, 

és két Tiranában állomásozó magyar diplomata, Kulcsár Antal konzul és Várfalvai Csaba, a tiranai követség  gazdasági felelőse kísérték.Podgoricában aztán autót váltott, és három órával később a dobrakovói határátkelőnél lépett be Szerbiába. Ide két Montenegróban állomásozó magyar diplomata kísérte el:

Császár Zoltán első beosztott és Félegyházi Csaba konzul.Ugyanakkor a magyar hatóságok nem árulták el a lapnak, hogy Gruevszki mikor lépte át Szerbia felől a magyar határt. Kedden délután már azt írta a Facebookra, hogy Budapesten van.  A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tagadta, hogy a magyar kormány segített volna Gruevszkinak kijutni Macedóniából. 

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. A magyar kormány ezt csak később ismerte el.

Nikola Gruevszki Orbán Viktor komoly szövetségesének számított, már tavaly STOP SOROS mozgalmat indított a helyi civilek ellen, a magyar miniszterelnök még ősszel is kiutazott Macedóniába, hogy a pártja mellett kampányoljon.

Zoran Zaev jelenlegi macedón miniszterelnök pénteken azt mondta, reméli, hogy Magyarország nem ad menedékjogok Nikola Gruevszkinek, és a volt kormányfő visszatér Macedóniába, hogy letöltse a börtönbüntetését. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt