A Miniszterelnökség elismerte, hogy Gruevszki különleges elbánásban részesül

politika
2018 november 14., 14:21
comments 460

Tegnap óta a kormány semmilyen konkrét információt nem hajlandó adni a nemzetközi botránynak számító ügyben, hogy a volt macedón miniszterelnök Magyarországra menekült a börtön elől. Szijjártó Pétert is hiába faggattuk, állította, hogy ő nem mondhatja el, hogyan jutott be útlevél nélkül az országba Nikola Gruevski.

Most a Miniszterelnökség végre kiadott egy közleményt. Ebben megerősítik, hogy „Nikola Gruevski menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz. Macedónia korábbi miniszterelnöke szándéknyilatkozatot tett, amely szerint menekültstátusz iránti kérelmet kíván előterjeszteni Magyarországon.” 

photo_camera Nikola Gruevski az ítélethirdetés előtt 2018 október 5-én Fotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

De akkor milyen úton lépte át egy körözött külföldi magánszemély útlevél nélkül a magyar határt? Erről ennyit írnak:

„A magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevski - tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt - menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerüljön sor. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.”

A Helsinki Bizottság szerint ha Gruevszkinek tényleg nincs útlevele, akkor a tranzitzónában kellene várakoznia. 

Ahogy reggeli cikkünkben írtuk, a putyinista Gruevszki befogadásakor Orbán Viktornak a világ színe előtt kell a Kreml és a NATO között választania, de a Miniszterelnökség közleménye azt hangsúlyozta, hogy ez pusztán jogi kérdés:

„Macedónia Magyarország stratégiai partnere és fontos szövetségese. A két ország jó együttműködése fontos sarokköve a balkáni régió fejlődésének és Európa biztonságának. Magyarország partnere az államközi kapcsolatokban a mindenkori macedón kormány, ezért semmilyen formában nem kívánunk szuverén országok belügyeibe beavatkozni, a volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintjük. A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással összhangban az eljárás lezárásáig a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak.”

A volt macedón miniszterelnök kedden jelentette be Facebook-oldalán, hogy Budapesten tartózkodik, és menedékjogot kér Magyarországtól. Utóbbit azzal indokolta, hogy  az elmúlt napokban számtalan halálos fenyegetést kapott és félti az életét, ezért fordult a magyar hatóságokhoz. A macedón hatóságok megerősítették, valóban Magyarországon tartózkodik. Hogy hogyan jutott az országba, rejtély, útlevelét korábban bevonták. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt