link Forrás

Szijjártó nem mondhatja el, hogyan jutott be útlevél nélkül a körözött macedón miniszterelnök

POLITIKA
2018 november 14., 09:55
comments 235

A magyar külügyminiszter azután sem árulta el, hogyan jutott Magyarországra érvényes útlevél nélkül a volt macedón miniszterelnök, hogy macedón hatóságok megerősítették,  Nikola Gruevszki valóban itt tartózkodik.

Szijjártó szerdán a Kempinski Hotelben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, semmilyen joga vagy felhatalmazása nincs arra, hogy egy folyamatban lévő menekültügyi eljárásokról bármilyen információt adjon. 

Ha a menekültügyi eljárás lezárul, akkor szívesen állunk mindenkinek a rendelkezésére. Gondolom, a menekültügyi eljárás alanya is. Addig azonban én további tájékoztatást nem tudok önnek adni” -tette hozzá. 

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A külügyminiszter szerint a szkopjei magyar nagykövet is csak ennyit tudott mondani a macedón külügy kérdéseire, amikor kedd este bekérették

A Financial Times kérdésére Szijjártó elmondta, hogy még nem keresték más államok külügyminiszterei azzal kapcsolatban, hogy Gruevszki Magyarországon tartózkodik. 

A volt macedón miniszterelnök kedden jelentette be Facebook-oldalán, hogy Budapesten tartózkodik, és menedékjogot kér Magyarországtól. Utóbbit azzal indokolta, hogy  az elmúlt napokban számtalan halálos fenyegetést kapott és félti az életét, ezért fordult a magyar hatóságokhoz. A macedón hatóságok megerősítették, valóban Magyarországon tartózkodik. Hogy hogyan jutott az országba, rejtély, útlevelét korábban bevonták. 

Nikola Gruevski az ítélethirdetés előtt 2018 október 5-én
photo_camera Nikola Gruevski az ítélethirdetés előtt 2018 október 5-én Fotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

Gruevszkinek november 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt, Szkopje melletti Shuto Orizari fegyházában, miután két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amiért 2012-ben törvénytelenül utasított Gordana Jankuloszka belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia kormányfője, és bizalmas kapcsolatot alakított ki ez idő alatt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is, akivel Arthur Finkelstein személyében közös tanácsadójuk is volt. A magyar miniszterelnök még ősszel is kiutazott Macedóniába, hogy a pártja mellett kampányoljon. Orbán Viktor arról beszélt Ohridban, hogy azért áll ki Gruevszki mellett, mert neki is a nemzet az első, és a nem kér a migránsokból, de ez sem segített, a macedón jobboldal nagyon kikapott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.