Hiába kampányolt mellettük Orbán, agyonverték a választáson a megállás nélkül sorosozó macedón jobboldalt

külföld
2017 október 16., 15:17
comments 148
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök  és Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a kormányzó jobboldali Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja  vezetője Ohridban  Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A magyar jobboldalnál talán csak a macedón tolja durvábban a sorosozást: a balkáni országban még STOP SOROS mozgalom is indult Nikola Gruevszki volt miniszterelnök pártja hátországában. Nagy is a barátság a két jobboldali tábor között: a májusi szocdem győzelem után nem csak Orbán Viktor látogatott el Macedóniába, hogy segítsen menteni a menthetőt; a magyar kormányfő embereit is a helyszínre vezényelte: Németh Zsolt és Gulyás Gergely is gyújtóhangú migránsozást nyomott a kampányfinisben, sőt még Szijjártó Péter is kiállt egy nyugodt, sorosmentes macedón jövő mellett. 

Orbán Viktor két hete Ohridban beszélt arról, hogy azért áll ki Gruevszki mellett, mert neki is a nemzet az első, és a nem kér a migránsokból, ám sajnos Nikola Gruevszkin a magyar jobboldal sem tudott segíteni. A volt elnök pártja, a VMRO (Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja) a parlamenti után az önkormányzati választáson is kikapott a szocdemektől, jó esély mutatkozik tehát arra, hogy két év káosz után némi stabilitás költözzön az országba. 

A 81 önkormányzati egységéből Zaev pártja 49-ben diadalmaskodott, a jobboldal alig 10 helyen tudott győzni, Szkopjén kívül összesen 3 helyen lettek elsők. Ez jelentős átalakulásnak látszik ahhoz képest, hogy négy éve Gruevszki pártja 56 helyhatósági helyet nyert meg. 

A kétfordulós választáson a baloldali SDSM 37 helyen szerezte meg a szavazatok több mint felét, és szerzett mandátumot, további 13 helyen vezetnek a második forduló előtt, és még akár a fővárosban is diadalmaskodhat az október 29-i második körben.(Balkan Insight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt