Szijjártó szerint azért van instabilitás, fejetlenség és erőszak Macedóniában, mert Soroshoz kötődő szervezetek finanszírozták a kormányellenes akciókat

politika
2017 április 28., 08:25

Amit Macedóniában látunk, az a sorozatos külső beavatkozások következménye, és világosan mutatja, milyen veszélyekkel jár, ha egy ország életébe kívülről beavatkoznak – foglalt állást a szkopjei tiltakozásokkal és a parlament elleni támadással kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az EU-s külügyminiszterek máltai találkozóján tartózkodó miniszter az MTI-nek azt nyilatkozta: Macedóniának korábban stabil kormánya volt, ami egymás után öt választáson is győzni tudott.

„Az elmúlt 2-3 évben azonban egymást követték a durva beavatkozások Macedónia belső ügyeibe. Több ezer kilométerre lévő országok nagykövetségei diktálták a választási időpontokat, Soros Györgyhöz kötődő szervezetek finanszírozták a kormányellenes akciókat, a kisebbségi pártokat pedig egy szomszédos ország kormánya látta el utasításokkal”

– magyarázta Szijjártó Péter, aki szerint mindennek következménye elszomorító: instabilitás, fejetlenség, erőszak. Szerinte „Macedónia példája világosan mutatja, milyen veszélyekkel jár, ha egy ország életébe kívülről beavatkoznak”.

photo_camera Fotó: Alexander Nemenov / AFP

A szkopjei parlamentbe csütörtökön tüntetők törtek be. Az összetűzésekben kb. 100 ember megsérült, köztük képviselők és újságírók is. A legutóbbi választáson az eddigi szociáldemokrata ellenzék alulmaradt ugyan a jobbközép kormánypárttal szemben, de az albán szövetségeseivel többséget tudna kialakítani a törvényhozásban. Ez a többség csütörtökön – a napirendtől eltérve – új, albán házelnököt választott a parlament élére, miután a jelenlegi elnök szünetet rendelt el. A választás jogszerűségét a jobboldali megkérdőjelezi, és a tüntetők az új parlamenti elnök megválasztásán háborodtak fel, emiatt hatoltak be a törvényhozás épületébe.

Az elnök az irodájába hívatta péntekre a pártok vezetőit, de nem sok esély van arra, hogy sikerül megnyugtatnia a kedélyeket, hiszen a szociáldemokraták szerint eleve ő tehet az erőszakról. A nyugati kormányok közül egyedül a magyar támogatja az elnököt ebben a vitában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.