Villanógránátokkal űzték ki a zavargókat a macedón parlamentből

külföld
2017 április 28., 06:59
comments 71

Péntekre virradóra béke van Macedónia fővárosában, Skopjéban, de a csütörtök esti erőszak nyomán továbbra is nagyon feszült a helyzet.

Csütörtök este hat óra körül a szociáldemokraták vezetője éppen sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a parlament megválasztotta az ország első albán származású elnökét, amikor tüntetők támadtak rá. A tüntetők abból a csoportból nyomultak be a parlament épületébe, amelyik március eleje óta demonstrál a szociáldemokrata párt és az albán pártok koalíciós kormányzása ellen. 

A sajtótájékoztatót tartó Zoran Zaevet és a legnagyobb albán párt elnökét is véresre verték, összesen négy képviselő és három másik ember szenvedett komolyabb sérüléseket. A tüntetők a parlamenti üléstermében is randalíroztak. 

Zoran Zajev miniszterelnök-jelölt véres fejjel a támadás után.
photo_camera Zoran Zaev miniszterelnök-jelölt véres fejjel a támadás után. Fotó: STRINGER / AFP

A tüntetőket beszámolók szerint a parlamentet védő rendőrök simán beengedték az épületbe. Később rohamrendőrök érkeztek, akik először az újságírókat terelték ki az épületből, lekapcsolták az áramot, majd villanógránátokkal kiűzték a rendzavarókat.

A macedóniai válság március elseje óta igazán súlyos. Ekkor derült ki, hogy a tavaly decemberi választás után a szociáldemokraták és az albán pártok képesek lennének együtt kormányozni, ám a jobboldalhoz tartozó köztársasági elnök nem volt hajlandó miniszterelnöki megbízást adni Zaevnek, a szocdemek jelöltjének. Ezt azóta sem tette meg, mert szerinte az albán pártok kormányra kerülése veszélyezteti az ország szuverenitását. A macedón elnök pártja azt is terjeszti, hogy Soros György áll az albánok mögött.

Csütörtökön az események azért durvultak el, mert a szocdem - albán parlamenti többség megválasztott egy albán jelöltet a parlament élére, és ezzel először látszott működni az új koalíció. Az EU és az USA pozitív fejleményként értékelte a házelnök megválasztását.

Az elnök az irodájába hívatta péntekre a pártok vezetőit, de nem sok esély van arra, hogy sikerül megnyugtatnia a kedélyeket, hiszen a szociáldemokraták szerint eleve ő tehet az erőszakról. A nyugati kormányok közül egyedül a magyar támogatja az elnököt ebben a vitában. (balkaninsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.