Nacionalista tüntetők verték szét a macedón parlamentet, miután egy albánt választottak meg házelnöknek

külföld
2017 április 27., 16:48
comments 206
Nacionalista tüntetők a parlament épületében
photo_camera Nacionalista tüntetők a parlament épületében Fotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

Nacionalista tüntetők törtek be a macedón parlamentbe, miután a Szociáldemokrata Párt és az albán kisebbség pártja az albán Talat Xhaferit választotta meg házelnöknek. A szociáldemokraták vezetőjét, Zoran Zaevet meg is verték. A Balkan Insight‏ szerint 

legkevesebb négy képviselő megsérült.  

link Forrás

A támadás után Nikola Gruevski, a nacionalista VMRO DPMNE vezetője arról írt a Facebookon, hogy az erőszak nem megoldás. Az EU és az Egyesült Államok szkopjei nagykövete is párbeszédre szólította fel a feleket. 

link Forrás

Macedóniában decemberben tartottak parlamenti választást, deazóta sem alakult meg a kormány. A választást megnyerő jobboldali Nikola Gruevszkinek, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetőjének nem sikerült kormányt alakítania a törvényes határidőn belül, a kellő támogatással rendelkező szociáldemokrata Zoran Zaevet pedig az államfő nem akarja felkérni a kormány felállítására. 

Miközben a NATO, az EU és az USA is a demokrácia betartására intette a macedón elnököt, addig Oroszország egyetért vele, hogy nagy az albán veszély, úgyhogy jól teszi, hogy nem engedi az új kormány megalakulását. 

A macedón jobboldal szerint Soros György akarja elalbánosítani Macedóniát.

Magyarország a nyugati szövetségi rendszerből az egyetlen ország, amely a macedón elnök mellett van ebben a vitában. 

photo_camera Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP

Az elnök szerint az a megállapodás, amelyet Zaev az albán kisebbségi pártokkal kötött, veszélyezteti Macedónia függetlenségét és egységét, az albán kisebbségi pártok nyelvhasználatra, valamint a zászló, a himnusz és a címer megváltoztatására vonatkozó javaslatai ugyanis szerinte Albániától tennék függővé Macedóniát. 

A tiltakozók Gjorge Ivanov elnökkel értenek egyet, és nem akarják, hogy az albán kisebbségiek szélesebb jogköröket biztosító követelései teljesüljenek. A parlament csütörtöki ülésének napirendjén nem szerepelt az új házelnök megválasztása. A parlament eddigi elnöke, Trajko Veljanoszki egyszerre szünetet rendelt el, és ez idő alatt a parlament korelnöke vette át az ülés vezetését, amelyen végül új házelnököt választottak. A nacionalista VMRO-DPMNE párt képviselői szerint a csütörtöki szavazás szabálytalan volt.

photo_camera Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP

Mióta a szociáldemokraták és az albán kisebbség két pártja koalíciót kötött, rendszeresek a tüntetések Szkopjében.  (A videón 1:20:00-tól lehet látni, ahogy betörnek a parlament épületébe.)

link Forrás

Talat Xhaferi az ország első albán származású házelnöke, mióta az ország 1991-ben kivált Jugoszláviából. Macedónia lakosságának egyharmada albán nemzetiségű. Az etnikai feszültségek miatt Macedónia 2001-ben a polgárháború szélére sodródott. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.