Finkelstein meghalt, de örökre megváltoztatta a magyar politikát

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2017 augusztus 23., szerda 20:59
294
Orbán legnagyobb hatású tanácsadója, Arthur J. Finkelstein. Fotó: 444 / YT screenshot

2008-ban, amikor Orbán Viktor elkezdett dolgozni Arthur J. Finkelsteinnel, a Fidesz elnöke már elég rutinos politikusnak számított. Túl volt már nagy pofonokon (1994, 2002, 2006), egy nagy győzelmen (1998) és néhány év alatt visszaszerezte (megtartotta) az irányítást pártja felett is. Finkelstein a nagy Fidesz-sikerrel zárult „szociális népszavazás” előtt került kapcsolatba Orbánnal. Együtt minden választást megnyertek, köztük két országgyűlésit kétharmaddal. A jövő évi lesz az első választás és kampány az elmúlt 10 évben, amiben már nem tud segíteni. Arthur J. Finkelstein pénteken, hosszú betegség után hunyt el manhattani otthonában.

Finkelstein jelentősen formálta a Fidesz és elnöke politikáját és főként a módszereit. Társával, George E. Birnbaummal, Benjamin Netanyahu egykori kabinetfőnökével korábban hiányzó, professzionális szemléletet honosított meg a kampányok tervezése és kivitelezése során. Valószínűleg nélküle is nyert volna Orbán 2010-ben, és arra sem fogadnánk, hogy halála után meggyengül, szemlélete viszont végérvényesen beépült a Fideszbe és azon keresztül a magyar politika mindennapjaiba.

Az amerikai politika legmocskosabb korszakában tanult

Finki, ahogy a Fidesz köreiben hívták, a 2008-as kampány közben csatlakozott, a jövő IGEN-nel kezdődik szlogenről már állítólag kikérték a véleményét. Orbán főtanácsadóját 2003 óta Habony Árpádnak hívták, de ő elsősorban a pártelnök megszólalásait, megjelenését koordinálta, stratégiaalkotásban nem jeleskedett. Az elbaltázott Rosszabbul élünk kampányon el is ment a 2006-os választás, nem ártott némi segítség.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt