Magyar Idők: Gruevszki megkapta a menekültstátuszt

Tbg
POLITIKA
2018 november 20., 13:06

A Magyar Idők értesülése szerint Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő megkapta a menekültstátuszt.

A lap a Bevándorlási Hivataltól (BÁH) nem kapott megerősítést, de egy másik cikkben hosszasan közöl részleteket az eljárásról, Gruevszki érveléséről.

„A bevándorlási hivatal arra a következtetésre jutott, hogy Gruevszki visszatérése esetén hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve” - írja a lap.

A Magyar Idők összefoglalója szerint Gruevszki november 10-én nyújtotta be menedékkérelmét Magyarországnak, és 12-én hallgatták meg Budapesten.

A menedékkérelmében megfogalmazott indoklása szerint „a jelenlegi macedón kormány antidemokratikus lépésekkel, mindennemű jogi bizonyíték nélkül akarja elvenni a szabadságát, visszaélve az ügyészi és bírósági rendszerrel (...) koholt vádak alapján eljárások indultak ellene, amelyek folyamán a bírók súlyos szabálytalanságokat követtek el és jogszerűtlen döntéseket hoztak.”

Gruevszki azt állította, Macedóniában a 2017-ben felálló baloldali kormány nyomására ítélték el: a kormány nyomására az ügyészség jogszerűtlen bizonyítékok alapján vád alá helyezte, öt eljárás indult ellene, majd a büntető bíróság, amelynek elnökét Gruevszki szerint szintén a baloldali Zaev-kormány ültette helyére, börtönbüntetésre ítélte.

Kifogásolta, hogy az elítélésében fontos szerepet játszó Mercedes-beszerzéséről készült, közte és a belügyminisztérium között lefolytatott beszélgetés illegálisan készült, így azt nem lehetett volna felhasználni ellene.

Az elnöki kegyelmet sem kaphatta meg, mert elmondása szerint a kormány törvényhozással és nyomásgyakorlással kijárta a bíróságoknál, hogy visszavonják a kegyelemről szóló döntéseket.

A Magyar Idők azt írja, Gruevszkinek aztán a börtönből üzentek, hogy várják, mert meg akarják ölni:

„Információnk szerint a menedékjogért folyamodó Gruevszki indoklásában az is szerepel, hogy tíz év kormányzás után számos bűnöző célpontjává vált, akik a börtönből üzentek neki: már várnak rá, hogy megöljék. Ilyen körülmények között értesült a médiából, hogy nemzetközi körözést adtak ki ellene.”

November 14-én is meghallgatták a magyar hatóságok, akkor arra voltak kíváncsiak, miért nem kért menedéket azon a három országban (Albánia, Montenegró, Szerbia), amelyen áthaladt és Magyarország bitonságosnak tekint.

Gruevszki elmondta, ezek az országok túlságosan jó viszonyt ápolnak Macedóniával, kiadták volna őt.

„A magyar menekültügyi hatóság elfogadta ezt a nyilatkozatot és megállapította, hogy a menedékjogról szóló törvény megfelelő passzusa alapján a kérelem tekintetében nincs elfogadhatatlansági ok. (...) A jogszerűtlenségek olyan mértékben súlyosak, hogy azok elérik az üldöztetés szintjét” - írja a lap.

A hatóságok Gruevszki elmondásait összevetették „az eseményeket taglaló dokumentumokkal, sajtóhírekkel”, azaz ellenőrizték annak igazságtartalmát, írja a lap. 

Nikola Gruevszki így hosszú évek óta, 2015 óta pedig biztosam az első macedón állampolgárságú személy, aki Magyarországhoz fordul kérelemért, és azt pozitívan bírálja el a magyar fél, amely éppen a menekülthullám csúcsán, 2015 nyarán szigorított bevándorláspolitikáján, többek között biztonságos országnak ismerve el Macedóniát.

Az országa NATO-csatlakozása ellen politizáló, bevándorlásellenes, oroszbarát Gruevszki Orbán Viktor politikai szövetségesének számít, a magyar kormányfő számos elemet emelt át a 2016-ig kormányzó párt üzeneteiből, például Stop Soros kampányt is. Nem véletlen, hogy az Orbán-kormány kiáll mellette.

Arról is írtunk, hogy Magyarország ezzel a politikai gesztussal a nyugati és oroszországi szövetségesei között az utóbbit választotta. Egy hazájában, Oroszországban üldözött, itt menendéket kérő ellenzéki politikust 2015-ben kétszer is annak ellenére utasított el a BÁH, hogy a bíróság több alkalommal is kimondta, „kirívóan okszerűtlenül” utasította el a kérelmet az indoklás ellenére.

A macedón kormány ezután hiába kéri kiadatását, ezt Magyarország megtagadhatja. Emiatt a macedón diplomácia tiltakozott is.

(Magyar Idők/444)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.