Tiltakozó jegyzéket adtak át Macedóniában a magyar nagykövetnek Gruevszki miatt

politika
2018 november 19., 19:13
comments 242

Bekérették a macedón külügyminisztériumba hétfőn Dux Lászlót, Magyarország szkopjei nagykövetét, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át a Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra utazásával és ott benyújtott menedékkérelmével kapcsolatos legutóbbi információk ügyében. A magyar nagykövetet Viktor Dimovszki külügyi államtitkár fogadta.

Dimovszki reményét fejezte ki, hogy Magyarország a jó kétoldalú kapcsolatok, valamint a jogállamisággal összefüggő európai értékek és elvek szellemében fog cselekedni, és haladéktalanul elutasítja „az elítélt szökevény”, vagyis Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmét, és kiadja őt Macedóniának börtönbüntetése letöltése és a vele szemben fennálló bírósági eljárások folytatása érdekében.

Orbán Viktor miniszterelnök és Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője találkozik Ohridban 2017. szeptember 28-án
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője találkozik Ohridban 2017. szeptember 28-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. Nikola Gruevszki Orbán Viktor komoly szövetségesének számított, aki már tavaly STOP SOROS mozgalmat indított a helyi civilek ellen, a magyar miniszterelnök még ősszel is kiutazott Macedóniába, hogy a pártja mellett kampányoljon. A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Zoran Zaev macedón kormányfő ezután kijelentette: Macedónia már kezdeményezte a politikus kiadatását, Szkopje mindent megtesz annak érdekében, hogy Gruevszkit hazaszállítsák.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Gruevszki egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani, a magyar kormánynak azonban nem volt semmilyen szerepe abban, hogy az említett külképviseletre eljusson. Szijjártó szerint ezen a bizonyos képviseleten találkoztak először az üggyel a Macedóniával szomszédos egyik országban, onnan pedig Gruevszki a magyar külügyminiszter szerint „teljesen legálisan, a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelve jutott el Magyarországra, minden határátlépése törvényes volt”.

Az albán rendőrség szerint a volt macedón miniszterelnök kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába. Az a bizonyos magyar képviselet pedig a tiranai nagykövetség lehetett, ahol jelezte a menedékjog iránti szándékát. A Deutsche Welle azóta azt is kiderítette, hogy 

a montenegrói és az albániai magyar nagykövetségek diplomatái a követségi autóikkal szállították végig Gruevszkit a Balkánon.  Zoran Zaev macedón miniszterelnök aznap kijelentette, a Nikola Gruevszki meneküléséről megjelent hírek és információk megerősítették, hogy Nikola Gruevszki Albánián és Montenegrón keresztül jutott Magyarországra. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.