Beperelte a Facebookot a letiltása miatt egy orosz álhíroldal

Keresetet nyújtott be a Facebook ellen Jevgenyij Lvovics Zubarjev, a Federal Agency of News (FAN) nevű orosz álhírgyár egyedüli tulajdonosa és vezérigazgatója. Zubarjev amiatt perli a Facebookot, hogy az letiltotta híroldalait a közösségi szájtról.

Az ügy pikantériája, hogy a FAN nevesítve van az oroszok amerikai beavatkozását is vizsgáló Robert Mueller különleges ügyész több büntető feljelentésében is. A cég egyik alkalmazottja, Jelena Alekszejevna Huszjajnova ellen a múlt pénteken emeltek vádat, a cég első vezérigazgatója, Alekszandra Jurijevna Krilova pedig aközött a 13 orosz között volt, akik ellen még februárban elsőként emeltek vádat.

Feljelentésében a FAN azt állítja, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy Krilova, ahogy azt Muellerék vádiratában állítják, a szentpétervári trollgyár, az IRA alkalmazottja is volt. A FAN és az IRA amúgy akkoriban ugyanabban az irodaházban működött. A FAN keresetében emellett azt állítja, hogy "független, hiteles és legitim hírügynökség", ezért "cenzúrával" vádolja a Facebookot a letiltása miatt. (Via Gizmodo)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.