Szijjártó szerint semmi jelentősége, hogy Gruevszki magyar diplomaták autóival jött Magyarországra

A magyar külügyminiszter szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nem tagadta, hogy magyar diplomaták kísérték végig Nikola Gruevszkit a Balkánon. Ugyanakkor szerinte ennek semmi jelentősége nincs, mert szabályosnak tartja a határátlépéseket.

 Ezért Szijjártó Péter  hazugságnak tartja, hogy a magyar diplomaták bármiféle szöktetésben vagy Magyarországra történő menekítésben vettek volna részt: „Semmilyen magyar diplomata senkinek a szöktetésében vagy menekítésében nem vett részt. A volt macedón miniszterelnök Albániából Magyarországra teljesen szabályos körülmények között jutott el, a nemzetközi jogszabályok 100 százalékos betartásával és az adott országok belső jogrendszerének a tiszteletben tartásával is, ahol átlépte a határt.”

Nem ránk tartozik, hogy hagyta el Macedóniát

Az, hogy mi történt azelőtt, hogy a volt macedón kormányfő Albániába jutott volna, Szijjártó szerint „ahhoz meg semmi közünk”.

Az első pont, amikor találkoztunk vele, az a tiranai nagykövetségen történt. Úgyhogy ezért teljesen mindegy, hogy ő gyalog, háromkerekű biciklivel vagy lovaskocsival vagy traktorral lépte át a határokat. Egy kérdést lehet feltenni, hogy mindez szabályosan történt-e”-tette hozzá Szijjártó, aki szerint semmilyen bűncselekmény nem történt.

A magyar külügyminiszter szerint előzetes egyeztetés sem volt: „Az első olyan alkalom, amikor szembesültünk azzal, hogy Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani Magyarországon, az akkor történt, amikor a tiranai nagykövetségünkön megjelent, és ezt közölte.”

Szijjártó Péter azt a kérdést is elhárította, hogy Gruevszki miért kapott menedékjogot, ha biztonságosnak minősített országokon keresztül érkezett. Azt mondta, hogy ez a menekültügyi eljárásban résztvevő tisztviselőkre tartozik, nem a külügyre. Ugyanígy jogi ügynek tartja a Gruevszki kiadatásával kapcsolatos kérdéseket is. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.