Szijjártó szerint semmi jelentősége, hogy Gruevszki magyar diplomaták autóival jött Magyarországra

A magyar külügyminiszter szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nem tagadta, hogy magyar diplomaták kísérték végig Nikola Gruevszkit a Balkánon. Ugyanakkor szerinte ennek semmi jelentősége nincs, mert szabályosnak tartja a határátlépéseket.

 Ezért Szijjártó Péter  hazugságnak tartja, hogy a magyar diplomaták bármiféle szöktetésben vagy Magyarországra történő menekítésben vettek volna részt: „Semmilyen magyar diplomata senkinek a szöktetésében vagy menekítésében nem vett részt. A volt macedón miniszterelnök Albániából Magyarországra teljesen szabályos körülmények között jutott el, a nemzetközi jogszabályok 100 százalékos betartásával és az adott országok belső jogrendszerének a tiszteletben tartásával is, ahol átlépte a határt.”

Nem ránk tartozik, hogy hagyta el Macedóniát

Az, hogy mi történt azelőtt, hogy a volt macedón kormányfő Albániába jutott volna, Szijjártó szerint „ahhoz meg semmi közünk”.

Az első pont, amikor találkoztunk vele, az a tiranai nagykövetségen történt. Úgyhogy ezért teljesen mindegy, hogy ő gyalog, háromkerekű biciklivel vagy lovaskocsival vagy traktorral lépte át a határokat. Egy kérdést lehet feltenni, hogy mindez szabályosan történt-e”-tette hozzá Szijjártó, aki szerint semmilyen bűncselekmény nem történt.

A magyar külügyminiszter szerint előzetes egyeztetés sem volt: „Az első olyan alkalom, amikor szembesültünk azzal, hogy Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani Magyarországon, az akkor történt, amikor a tiranai nagykövetségünkön megjelent, és ezt közölte.”

Szijjártó Péter azt a kérdést is elhárította, hogy Gruevszki miért kapott menedékjogot, ha biztonságosnak minősített országokon keresztül érkezett. Azt mondta, hogy ez a menekültügyi eljárásban résztvevő tisztviselőkre tartozik, nem a külügyre. Ugyanígy jogi ügynek tartja a Gruevszki kiadatásával kapcsolatos kérdéseket is. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.