Szijjártó szerint semmi jelentősége, hogy Gruevszki magyar diplomaták autóival jött Magyarországra

politika
2018 november 21., 09:56
comments 456

A magyar külügyminiszter szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nem tagadta, hogy magyar diplomaták kísérték végig Nikola Gruevszkit a Balkánon. Ugyanakkor szerinte ennek semmi jelentősége nincs, mert szabályosnak tartja a határátlépéseket.

link Forrás

 Ezért Szijjártó Péter  hazugságnak tartja, hogy a magyar diplomaták bármiféle szöktetésben vagy Magyarországra történő menekítésben vettek volna részt: „Semmilyen magyar diplomata senkinek a szöktetésében vagy menekítésében nem vett részt. A volt macedón miniszterelnök Albániából Magyarországra teljesen szabályos körülmények között jutott el, a nemzetközi jogszabályok 100 százalékos betartásával és az adott országok belső jogrendszerének a tiszteletben tartásával is, ahol átlépte a határt.”

Nem ránk tartozik, hogy hagyta el Macedóniát

Az, hogy mi történt azelőtt, hogy a volt macedón kormányfő Albániába jutott volna, Szijjártó szerint „ahhoz meg semmi közünk”.

Az első pont, amikor találkoztunk vele, az a tiranai nagykövetségen történt. Úgyhogy ezért teljesen mindegy, hogy ő gyalog, háromkerekű biciklivel vagy lovaskocsival vagy traktorral lépte át a határokat. Egy kérdést lehet feltenni, hogy mindez szabályosan történt-e”-tette hozzá Szijjártó, aki szerint semmilyen bűncselekmény nem történt.

A magyar külügyminiszter szerint előzetes egyeztetés sem volt: „Az első olyan alkalom, amikor szembesültünk azzal, hogy Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani Magyarországon, az akkor történt, amikor a tiranai nagykövetségünkön megjelent, és ezt közölte.”

Szijjártó Péter azt a kérdést is elhárította, hogy Gruevszki miért kapott menedékjogot, ha biztonságosnak minősített országokon keresztül érkezett. Azt mondta, hogy ez a menekültügyi eljárásban résztvevő tisztviselőkre tartozik, nem a külügyre. Ugyanígy jogi ügynek tartja a Gruevszki kiadatásával kapcsolatos kérdéseket is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.