Meghalt az orosz katonai hírszerzés főnöke

2018 november 22., csütörtök 5:20
112

Elhunyt Igor Korobov, az orosz katonai hírszerzés, az elmúlt évek zavarkeltéseiben és mérgezéses merényleteiben kulcsszerepet játszó GRU igazgatója. A hivatalos közlemény szerint "hosszú, súlyos betegség" után hunyt el. 62 éves volt.

Korobov 1973 óta szolgált a szovjet és orosz hadseregnél. A hírszerzéshez, aminek 2016 óta volt az igazgatója, 1985-ben csatlakozott.

Szergej Kanyev októberben, a Dossier Centerben megjelent cikke szerint Korobov idén szeptemberben betegedett meg, azután, hogy Putyin alaposan leteremtette őt a GRU idei, balul elsült akciói, a Szergej Szkripal elleni elbaltázott merénylet és az azt követő lebukási hullám miatt. A merényletet követő hónapokban a nyugati titkosszolgálatok és oknyomozó újságírók a hátrahagyott jelek alapján egyrészt össze tudták rakni a salisbury-i merénylet részleteit, ezzel párhuzamosan Hollandiában is lebuktattak orosz hírszerzőket, illetve az orosz hatósági nyilvántartásokhoz hozzáférve tömegével azonosították a GRU ügynökeit. Kanyev forrásai ezek alapján azt sugallták, hogy Korobovot akár még idén eltávolíthatják posztjáról.

Kanyev Szergej Gizunovot nevezte meg potenciális utódként. A GRU-nál szolgáló tábornokot Putyin "fülének és szemének" tartják az orosz katonai titkosszolgálatokon belül.

Korobov szintén egy haláleset után lett a GRU igazgatója. Elődje, Igor Szergun 2016. január 3-án tragikus hirtelenséggel vesztette életét. A hivatalos tájékoztatás szerint moszkvai otthona előtt kapott szívrohamot, de az amerikai magántitkosszolgálat, a Stratfor szerint valójában két nappal korábban, Libanonban hunyt el. (Via Meduza)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt