Orbán Viktor átadta azt a fociakadémiát, amit akár jogosan is elnevezhettek volna Puskásról

2018 november 22., csütörtök 10:43
95
Orbán Viktor ezúttal a Budapest Honvéd sáljában tetszelgett, annak a csapatéban, aminek a legnagyobb legendáját kisajátította barátja felcsúti focicsapata. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

"A magyar futball számára kiemelkedő esemény ez, mert amikor jól ment a Kispestnek, jól ment a magyar futballnak is" - ezekkel a szavakkal adta át Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Honvéd Magyar Futball Akadémiájának utánpótlásközpontját. Amikor az ez alkalomra Honvéd-sálat öltő, egyébként Újpest, Videoton, Felcsút-szurkoló Orbán azt mondta, Kispest, minden bizonnyal a Rákosi-rezsim kirakatcsapatára, a Budapesti Honvédra gondolt, mert Kispest néven a csapat egyetlen bajnoki címet szerzett, 1992-93-ban, amit azért nem sorolnánk a magyar futball nagy időszakai közé.

Ez persze semmiség ahhoz képest, hogy Kispesten Orbánt névrablónak tartják, amiért a gyerekkori jóbarátja focicsapatát, a Felcsútot keresztelte el a valaha volt legnagyobb kispesti focistáról, Puskás Ferencről, akinek még a hagyatékát is elhurcolták Felcsútra.

George Hemingway, a Budapest Honvéd FC tulajdonosa megnyitóbeszédében megemlékezett róla, hogy életében először 2006 nyarán, amikor megvette a klubot, látott először életében szabadon szaladgáló patkányt. A Bozsik stadionban látta a rágcsálót, ezért a megelőző "30-40 év" hanyagságát okolta. 30-40 évvel ezelőtt a Honvéd története második aranykorát élte, 14 bajnoki címéből hatot szerzett abban az időszakban. Az elmúlt 12 évben, amióta Hemingway a klub tulajdonosa, egy bajnoki címet szereztek. (Via Magyar Hírlap)