Tragikus adatok jöttek ki az üvegházhatást okozó szennyező anyagokról

A BBC ismerteti a Meteorológiai Világszervezet jelentését az üvegházhatást okozó szennyező anyagok mennyiségéről a légkörben. A 2017-es összefoglaló szerint

  • a széndioxid szintje 3-5 millió (!) éves csúcson van;
  • újra megjelent egy korábban betiltott CFC-11 nevű ipari gáz, ami egyszerre járul hozzá az ózonlyuk növekedéséhez és az üvegházhatás erősödéséhez;
  • a metán szintje 257 százalékon van az ipari forradalom előtti időszakhoz képest;
  • a dinitrogén-oxid 122 százalékon.

A kutatók szerint amikor legutóbb ilyen magas volt a széndioxid szint, akkor 2-3 fokkal magasabb volt az átlagos hőmérséklet, és 10-20 méterrel magasabb a tengerszint.

A CFC-11  gázt, azaz fluor-triklórmetánt hűtőgépekhez és ipari körülmények között szigeteléshez használják a leggyakrabban. 1987-ben tiltották be, de egyre több jel mutat arra, hogy a világban valahol, a cikk szerint a legvalószínűbb, hogy Kínában újra gyártani, és használni kezdték.

A jelentés készítői szerint a társadalom és a gazdaság valamennyi szereplőjének drasztikusan csökkentenie kell az üvegházhatást okozó anyagok kibocsájtását, ha el akarjuk kerülni a katasztrofális felmelegedést.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.