Tragikus adatok jöttek ki az üvegházhatást okozó szennyező anyagokról

2018 november 22., csütörtök 10:46
95

A BBC ismerteti a Meteorológiai Világszervezet jelentését az üvegházhatást okozó szennyező anyagok mennyiségéről a légkörben. A 2017-es összefoglaló szerint

  • a széndioxid szintje 3-5 millió (!) éves csúcson van;
  • újra megjelent egy korábban betiltott CFC-11 nevű ipari gáz, ami egyszerre járul hozzá az ózonlyuk növekedéséhez és az üvegházhatás erősödéséhez;
  • a metán szintje 257 százalékon van az ipari forradalom előtti időszakhoz képest;
  • a dinitrogén-oxid 122 százalékon.

A kutatók szerint amikor legutóbb ilyen magas volt a széndioxid szint, akkor 2-3 fokkal magasabb volt az átlagos hőmérséklet, és 10-20 méterrel magasabb a tengerszint.

A CFC-11 gázt, azaz fluor-triklórmetánt hűtőgépekhez és ipari körülmények között szigeteléshez használják a leggyakrabban. 1987-ben tiltották be, de egyre több jel mutat arra, hogy a világban valahol, a cikk szerint a legvalószínűbb, hogy Kínában újra gyártani, és használni kezdték.

A jelentés készítői szerint a társadalom és a gazdaság valamennyi szereplőjének drasztikusan csökkentenie kell az üvegházhatást okozó anyagok kibocsájtását, ha el akarjuk kerülni a katasztrofális felmelegedést.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt