A médiatanács 6 millióra bírságolta az RTL-t, mert a bemutatott tánc vulgárisan utalt a nemiségre, így káros lehetett a 16 alattiakra

Állampolgári bejelentések alapján az RTL Klub, a TV2 és a Tilos Rádió egy-egy műsorszámának helytelen korhatár-besorolása miatt szabott ki bírságot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

Az RTL Klubon túl szexin táncoltak

A közlemény szerint 6 millió forint bírság megfizetésére kötelezték az RTL Klub szolgáltatóját a Szenzációs Négyes című műsorszámának szeptember eleji, első adása miatt. A testület megállapította, hogy ugyan a produkció nem szexuális témát dolgozott fel, a szereplők tánca mégis vulgáris módon utalt a nemiségre, a műsorvezetőtől, a zsűri tagjaitól és a többi szereplőtől pedig szexuális utalások hangzottak el, így a szolgáltató által 12 éven aluliaknak nem ajánlott műsorszám káros hatással lehetett a 16 évnél fiatalabbak, legfőképpen a 12-14 éves gyermekek – ahogy a médiatörvény fogalmaz – szellemi, erkölcsi vagy fizikai fejlődésére, tehát túl megengedő volt a korhatár-besorolás.

A Valami Amerika 3 is káros lehet a 15 évesekre

A TV2 szolgáltatójának 1,25 millió forint bírságot állapított meg a testület a szeptember közepén leadott Valami Amerika 3 című film műsorszám korhatár-besorolása miatt. A filmet a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória helyett a 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolnia a szolgáltatónak, mivel többek között a megjelenített verbális és fizikai erőszakot tartalmazó jelenetek, szexuális utalások, valamint a halmozottan előforduló durva, trágár nyelvezet miatt az alkalmas a 12-16 éves korosztály személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Mindkét műsorszámot is csak 21 óra után tehették volna közzé.

A Tilos Rádión káromkodtak és a piát népszerűsítették

A körzeti közösségi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forintos bírságot szabott ki a médiatanács, mert szeptemberben a Páholy című műsorszámát korhatár-megjelölés nélkül tette közzé, pedig a műsorszám tartalma szintén 16 éven aluliaknak nem ajánlott besorolást tett volna indokolttá az adásban elhangzott szexuális utalások, a halmozottan előforduló durva, trágár nyelvezet és az alkoholfogyasztás, a társadalmilag nem elfogadott szokások népszerűsítése miatt. A szolgáltató az eljárásban elismerte a jogsértés tényét.

A döntések ellen bíróságon lehet fellebbezni.

A médiaszolgáltatók – a mozikkal ellentétben – bizonyos kivételekkel maguk kötelesek besorolni a műsoraikat a médiatörvény által meghatározott korhatár-kategóriákba, ezt a Médiatanács saját utólagos médiafelügyeleti tevékenységében és állampolgári bejelentésre is ellenőrizheti hivatalból. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.