Beperli a hatóságot a budapesti légszennyezettség miatt a Levegő Munkacsoport

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Keresetet adott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál a Levegő Munkacsoport, mert szerintük

"Budapest és környékének levegőminőségi terve a jelenlegi formájában nem alkalmas a légszennyezettség érdemi csökkentésére."

Azután döntöttek úgy, hogy beperlik a zöldhatóságot, miután az azt válaszolta egy áprilisi megkeresésükre, hogy "csak arra van lehetőségük, hogy összegyűjtsék az érintettek javaslatait, de kötelezően semmit nem tudnak sem előírni, sem számon kérni." Tehát a környezetvédelmi hatóság tehetetlennek és eszköztelennek nyilvánította magát. A Levegő Munkacsoport szerint ez sem a hazai, sem az uniós jogszabályoknak sem felel meg. 

„A hatóság álláspontjával ellentétben meggyőződésünk, hogy a levegőminőségi terv kiváló lehetőség lenne arra, hogy a hatóság az érintettek számára kötelező intézkedéseket írjon elő, és számon kérje ezek hatékony végrehajtását annak érdekében, hogy jelentősen csökkenjen a mindannyiunk egészségét fenyegető szennyezettség,” 

közölte Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. A benyújtott keresetben a bíróságtól azt kérik, hogy

kötelezze a hatóságot egy érdemi levegőminőségi terv kidolgozására és végrehajtásának szigorú ellenőrzésére.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.