Megint a szociáldemokrata miniszterelnök próbálkozhat kormányalakítással Svédországban

Ismét a szociáldemokrata Stefan Löfven ügyvezető miniszterelnököt fogja megbízni az új kormány megalakításával Andreas Norlén svéd parlamenti elnök, a kérdésről december elején szavazhat újra a parlament.

A házelnök pénteken újságírók előtt bejelentette: december 3-án fogja formálisan felkérni Stefan Löfvent a kormányalakításra, és a törvényhozás várhatóan két nap múlva dönthet arról, bizalmat szavaz-e az ügyvezető kormányfőnek. Andreas Norlén kiemelte: a hivatalos megbízatás előtt Löfvennek jeleznie kell, mely pártokkal tervezne közösen kormányt alakítani.

Svédországban a parlamenti választások után a törvényhozásnak kötelező bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről. A szeptember 9-én tartott választások után Stefan Löfven ezt a bizalmi szavazást elveszítette, és csak ügyvezetőként maradt az ország élén az új kormány megalakulásáig. A Reuters hírügynökség megjegyezte: kevés jel utal arra, hogy a pártok azóta érdemben változtattak volna álláspontjukon.

Norlén hangsúlyozta: továbbra is nagyon nehéz a helyzet, de a folyamatnak muszáj továbbhaladnia. Természetesen nincs garancia arra, hogy Löfven jelölése sikeres lesz - tette hozzá a házelnök.

A választás nyomán kialakult patthelyzet után már három kormányalakítási kísérlet vallott kudarcot: miután Ulf Kristersson, a jobbközép blokk vezetője és Stefan Löfven, a Svéd Szociáldemokrata Párt vezetője sem járt sikerrel, csütörtökön Annie Lööf, a Centrum Párt vezetője is feladta az új kormány megalakítására tett kísérletét.

A választásokon sem a szociáldemokraták, sem pedig a konzervatívok vezette blokk nem nyerte el a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget, viszont a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal - akik a mérleg nyelvét jelenthetnék - mindeddig kizárták az együttműködés lehetőségét. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.