Vádat emeltek a két békéscsabai nő ellen, akik 22 macskát és 2 kutyát tartottak borzasztó körülmények között

A Békéscsabai Járási Ügyészség összesen 25 rendbeli állatkínzás bűncselekménye miatt emelt vádat egy 54 éves békéscsabai nő és 76 éves édesanyja ellen, akik két lakatlan tömbházi lakásban két kutyát és 22 macskát tartottak embertelen körülmények között.

Fotó: police.hu

A vádirat szerint az idősebb vádlottat a Békéscsabai Járásbíróság már 2015. őszén eltiltotta attól, hogy a Kazinczy utcai lakótelepi lakásában – ahol a lányával lakott – macskákat tartson, vagy oda akár ideiglenes jelleggel is beengedjen kutyákat.

Erre azért került sor, mert a vádlottak a lakásban nagyobb számú macskát és két kutyát tartottak, de azok etetéséről, itatásáról, egészségük megőrzéséről, és a hely tisztaságáról nem gondoskodtak, a lakók egyike pedig emiatt birtokháborítási pert kezdeményezett az idősebb asszony ellen.

A végrehajtó a rendőrség közreműködésével végül egy macskát tudott elszállíttatni a lakásból, a vádlottak ugyanis az általuk tartott 2 kutyát és 22 macskát átvitték két másik, szintén a tulajdonukat képező, de lakatlan Kazinczy lakótelepi lakásba. De az állatokat itt is nagyon elhanyagolták: alig etették és itatták őket, nem is takarítottak utánuk.

A két lakásban 2017. november 13-án házkutatást tartottak. A kiérkező rendőrök erős vizeletszagot észleltek, a falak koszosak és vizesek voltak, a lakások padlóját ürülék borította, nem volt fűtés- és áramszolgáltatás sem. A lakásokban talált állatok egészségi állapota a megfelelő gondozás és tartás hiánya miatt meglehetősen rossz volt: lesoványodtak és dehidratáltak voltak, a macskák ezen felül fülatkától szenvedtek, a kutyák pedig az elhanyagolástól agresszívvá váltak. Alultápláltság és kiszáradás miatt egy kölyökmacska az intézkedés után nem sokkal el is pusztult, de a dehidratáltság a többi állatnak is különös szenvedést okozott.

Fotó: police.hu

A Békéscsabai Járási Ügyészség a vádlottakat 15 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntettével és 10 rendbeli állatkínzás vétségével vádolja. A járási ügyészség vádiratában mindkét vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, illetve arra, hogy a bíróság rendelje el a pártfogó felügyeletüket, és kötelezze őket a nyomozás során felmerült több mint 600 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik. (Ügyészség)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.