Megegyeztek a britek és a spanyolok Gibraltárról

Közel 11 órás tárgyalás után sikerült megállapodni Gibraltár kérdéséről, így már Spanyolország is kész támogatni az Egyesült Királyság uniós kilépéséről kötendő megállapodást - jelentette be szombaton Madridban Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

Korábban a spanyol vezetés azzal fenyegetőzött, hogy nem szavazza meg a brit EU-tagságot megszüntető Brexit-megállapodás tervezetét, ha nem tisztázzák benne Spanyolország és Gibraltár jövőbeli kapcsolatát. 

Ugyanakkor a Madridban júniusban hatalomra került szocialista vezetés korábban kijelentette, hogy Spanyolország nem használja a Brexit-tárgyalásokat arra, hogy követelje a fennhatóságot Gibraltár felett.

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára, ám azóta spanyol kormányok többször is megkérdőjelezték a szerződés érvényességét.

A konzervatív néppárti Rajoy-kormány még az EU-tagságról rendezett brit népszavazás előtt vetette fel, hogy ha a britek távoznak az unióból, a Spanyolországba ékelt, 6,5 négyzetkilométeres Gibraltár kerüljön közös brit-spanyol fennhatóság alá, mert a terület így a kilépést követően is megtarthatná hozzáférését a belső uniós piachoz. (Reuters/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.