Pénteken hét órán át olvasta fel a gender studies egyik legismertebb könyvét egy kanadai író a Parlament előtt

POLITIKA
2018 november 24., 12:06
comments 168

A Mérce számolt be arról, hogy pénteken egy fiatal kanadai író, Jordan Tannahill a budapesti Parlament épülete elé sétált, és elkezdte felolvasni Judith Butler Problémás nem című könyvét. Tannahill így kívánt tiltakozni a társadalmi nemek szakok magyarországi ellehetetlenítése ellen.

link Forrás

Butler könyve 1990-ben jelent meg először, és a mai napig nagyon fontos hivatkozását jelenti a gender studies-képzésekben. Könyvében Butler többek között a mainstream feminizmus szemére veti, hogy megpróbáltak létrehozni egy egységes nő-fogalmat, és aztán ezt képviselni a társadalomban, ezzel pedig sokakat kizártak az ügyükből. Emellett pedig hosszan ír arról, hogy a testünket hogyan formálják kulturális kényszerek és normák életünk során. Koncepcióját ugyan bőven érte kritika, a feminzimuson belül is komoly vitákhoz vezetett, de az általa megalkotott fogalmak és szemlélet még közel 30 évvel később is meghatározóak maradtak, Butler pedig ma az egyik legismertebb gondolkodója e területeknek. 

Tannahill végül hét óra alatt, 8.30-as kezdéssel fél négy fele fejezte be a könyv felolvasát.  A Mércének elmondta, hogy a nap folyamán számos barátja meglátogatta, sokan vittek neki teát. 

„A felolvasás válasz volt a részemről arra, hogy a kormány betiltotta a társadalmi nemek tanulmányát és kiállás volt azok mellett a szexuális kisebbségek és marginalizált emberek mellett, akiket támadás ér Magyarországon. Hiszek a szavak forradalmi erejében. Azt gondolom, hogy van valami különös ereje annak az egyszerű tettnek is, amikor elolvasunk egy ilyen szöveget az elejétől a végéig.” 

- mondta még el a hazájában a tehetséges fiatal írók között számon tartott Jordan Tannahill. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.