Pénteken hét órán át olvasta fel a gender studies egyik legismertebb könyvét egy kanadai író a Parlament előtt

A Mérce számolt be arról, hogy pénteken egy fiatal kanadai író, Jordan Tannahill a budapesti Parlament épülete elé sétált, és elkezdte felolvasni Judith Butler Problémás nem című könyvét. Tannahill így kívánt tiltakozni a társadalmi nemek szakok magyarországi ellehetetlenítése ellen.

Butler könyve 1990-ben jelent meg először, és a mai napig nagyon fontos hivatkozását jelenti a gender studies-képzésekben. Könyvében Butler többek között a mainstream feminizmus szemére veti, hogy megpróbáltak létrehozni egy egységes nő-fogalmat, és aztán ezt képviselni a társadalomban, ezzel pedig sokakat kizártak az ügyükből. Emellett pedig hosszan ír arról, hogy a testünket hogyan formálják kulturális kényszerek és normák életünk során. Koncepcióját ugyan bőven érte kritika, a feminzimuson belül is komoly vitákhoz vezetett, de az általa megalkotott fogalmak és szemlélet még közel 30 évvel később is meghatározóak maradtak, Butler pedig ma az egyik legismertebb gondolkodója e területeknek. 

Tannahill végül hét óra alatt, 8.30-as kezdéssel fél négy fele fejezte be a könyv felolvasát.  A Mércének elmondta, hogy a nap folyamán számos barátja meglátogatta, sokan vittek neki teát. 

„A felolvasás válasz volt a részemről arra, hogy a kormány betiltotta a társadalmi nemek tanulmányát és kiállás volt azok mellett a szexuális kisebbségek és marginalizált emberek mellett, akiket támadás ér Magyarországon. Hiszek a szavak forradalmi erejében. Azt gondolom, hogy van valami különös ereje annak az egyszerű tettnek is, amikor elolvasunk egy ilyen szöveget az elejétől a végéig.” 

- mondta még el a hazájában a tehetséges fiatal írók között számon tartott Jordan Tannahill. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.