Pénteken hét órán át olvasta fel a gender studies egyik legismertebb könyvét egy kanadai író a Parlament előtt

A Mérce számolt be arról, hogy pénteken egy fiatal kanadai író, Jordan Tannahill a budapesti Parlament épülete elé sétált, és elkezdte felolvasni Judith Butler Problémás nem című könyvét. Tannahill így kívánt tiltakozni a társadalmi nemek szakok magyarországi ellehetetlenítése ellen.

Butler könyve 1990-ben jelent meg először, és a mai napig nagyon fontos hivatkozását jelenti a gender studies-képzésekben. Könyvében Butler többek között a mainstream feminizmus szemére veti, hogy megpróbáltak létrehozni egy egységes nő-fogalmat, és aztán ezt képviselni a társadalomban, ezzel pedig sokakat kizártak az ügyükből. Emellett pedig hosszan ír arról, hogy a testünket hogyan formálják kulturális kényszerek és normák életünk során. Koncepcióját ugyan bőven érte kritika, a feminzimuson belül is komoly vitákhoz vezetett, de az általa megalkotott fogalmak és szemlélet még közel 30 évvel később is meghatározóak maradtak, Butler pedig ma az egyik legismertebb gondolkodója e területeknek. 

Tannahill végül hét óra alatt, 8.30-as kezdéssel fél négy fele fejezte be a könyv felolvasát.  A Mércének elmondta, hogy a nap folyamán számos barátja meglátogatta, sokan vittek neki teát. 

„A felolvasás válasz volt a részemről arra, hogy a kormány betiltotta a társadalmi nemek tanulmányát és kiállás volt azok mellett a szexuális kisebbségek és marginalizált emberek mellett, akiket támadás ér Magyarországon. Hiszek a szavak forradalmi erejében. Azt gondolom, hogy van valami különös ereje annak az egyszerű tettnek is, amikor elolvasunk egy ilyen szöveget az elejétől a végéig.” 

- mondta még el a hazájában a tehetséges fiatal írók között számon tartott Jordan Tannahill. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.