Már oda is ért a Marsra az InSight űrszonda

Közel 485 ezer kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson az InSight űrszonda hétfő este, közép-európai idő szerint hétfő 20 óra 54 perckor, közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A május 5-én útnak indított InSight az első űrszonda, amely a Curiosity 2012-es Marsra érkezése óta leszállt a bolygóra. A robotgeológus űrszonda két évre tervezett missziója alatt a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét.  Csúcstechnológiás, európai kutatóintézetek által készített műszereivel elsőként fogja vizsgálni  a Mars belső szerkezetét és mélyben zajló folyamatait, ami hozzájárul majd az összes kőzetbolygó – így a Föld – szerkezetének, keletkezésének és változásának jobb megértéséhez. 

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is. A szonda a landolás után már az első képet is elküldte a Marsról. (Guardian/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.