Már oda is ért a Marsra az InSight űrszonda

Közel 485 ezer kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson az InSight űrszonda hétfő este, közép-európai idő szerint hétfő 20 óra 54 perckor, közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A május 5-én útnak indított InSight az első űrszonda, amely a Curiosity 2012-es Marsra érkezése óta leszállt a bolygóra. A robotgeológus űrszonda két évre tervezett missziója alatt a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét.  Csúcstechnológiás, európai kutatóintézetek által készített műszereivel elsőként fogja vizsgálni  a Mars belső szerkezetét és mélyben zajló folyamatait, ami hozzájárul majd az összes kőzetbolygó – így a Föld – szerkezetének, keletkezésének és változásának jobb megértéséhez. 

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is. A szonda a landolás után már az első képet is elküldte a Marsról. (Guardian/MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.