A Facebook vizsgálja a bébiszitterek átvilágítását ígérő alkalmazást

tech
2018 november 27., 09:08
comments 33

A Facebook vizsgálatot rendelt el, a Twitter pedig már teljesen le is tiltotta felületéről a Predictim névre keresztelt kaliforniai alkalmazást, amivel a bébiszittert kereső szülők ellenőrizhették a jelentkezők múltját az interneten fellelhető információk alapján.

Az alkalmazás egytől ötig pontozta a bébiszittereket a közösségi oldalakon mutatott viselkedésük alapján, többek között erőszakos vagy kábítószerekkel összefüggő posztok után kutatva. 

A Predictim tevékenységére a hónap elején derült fény, akkor a Facebook vissza is vonta az alkalmazás hozzáférését egyes személyes adatokhoz. Most pedig azt vizsgálják, hogy végleg letiltsák-e az alkalmazást a felületükről. 

Sal Parsa, a Predictim alapítója szerint mindenki azzal kezdi, hogy megnézni a leendő munkavállalóját a Facebookon és rákeres a Google segítségével, ők most csak automatizálták ezt a folyamatot a bébiszitterek esetében. 

A Facebook szerint viszont ezzel a tevékenységgel a vállalat megsértette az üzletszabályzatukat. Mint kiderült, nemrég a Twitter teljesen kitiltotta oldaláról az alkalmazás algoritmusát, így az már Twitter-posztok között nem tud keresni múltbeli kihágások után. 

A Kaliforniai Egyetem egy programjából kinőtt alkalmazás a hétvégén lett híres, amikor a Washington Post részletes cikkben mutatta be az alkalmazást. A cikkben szakértők arról is beszéltek, hogy az algoritmus milyen könnyen tévedhet, hiszen egyes posztok mögött nem ismerheti fel a tényleges szándékot, így pedig embereket tudtukon kívül rekeszthet ki a munkaerőpiacról, egy olyan dologért, amit meg sem tettek. 

A bébiszitternek jelentkező tinédzserek esetében különösen igaz, hogy kommunikációjuk tele van belső poénokkal és szarkasztikus megjegyzésekkel, melyeket viszont könnyen valami komoly fenyegetésként detektálhat egy algoritmus. 

A Predictim állítása szerint rendszerükbe volt beépítve emberi ellenőrző szint is, azaz a megjelölt posztokat egy ember is értékeli, és ezért szerintük el tudják kerülni az ilyen félreértéseket. 

A vállalkozás 25 dollárt kért egy jelentkező átvilágításáért a szülőktől, de ha több jelentkező is akadt, adtak kedvezményt. A vállalat ezen kívül állítólag tárgyalásokat folytatott nagy "shared economy" vállalatokkal, hogy többek között sofőrök és lakáskiadók átvilágítását is ellássák. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.