A Facebook vizsgálja a bébiszitterek átvilágítását ígérő alkalmazást

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Facebook vizsgálatot rendelt el, a Twitter pedig már teljesen le is tiltotta felületéről a Predictim névre keresztelt kaliforniai alkalmazást, amivel a bébiszittert kereső szülők ellenőrizhették a jelentkezők múltját az interneten fellelhető információk alapján.

Az alkalmazás egytől ötig pontozta a bébiszittereket a közösségi oldalakon mutatott viselkedésük alapján, többek között erőszakos vagy kábítószerekkel összefüggő posztok után kutatva. 

A Predictim tevékenységére a hónap elején derült fény, akkor a Facebook vissza is vonta az alkalmazás hozzáférését egyes személyes adatokhoz. Most pedig azt vizsgálják, hogy végleg letiltsák-e az alkalmazást a felületükről. 

Sal Parsa, a Predictim alapítója szerint mindenki azzal kezdi, hogy megnézni a leendő munkavállalóját a Facebookon és rákeres a Google segítségével, ők most csak automatizálták ezt a folyamatot a bébiszitterek esetében. 

A Facebook szerint viszont ezzel a tevékenységgel a vállalat megsértette az üzletszabályzatukat. Mint kiderült, nemrég a Twitter teljesen kitiltotta oldaláról az alkalmazás algoritmusát, így az már Twitter-posztok között nem tud keresni múltbeli kihágások után. 

A Kaliforniai Egyetem egy programjából kinőtt alkalmazás a hétvégén lett híres, amikor a Washington Post részletes cikkben mutatta be az alkalmazást. A cikkben szakértők arról is beszéltek, hogy az algoritmus milyen könnyen tévedhet, hiszen egyes posztok mögött nem ismerheti fel a tényleges szándékot, így pedig embereket tudtukon kívül rekeszthet ki a munkaerőpiacról, egy olyan dologért, amit meg sem tettek. 

A bébiszitternek jelentkező tinédzserek esetében különösen igaz, hogy kommunikációjuk tele van belső poénokkal és szarkasztikus megjegyzésekkel, melyeket viszont könnyen valami komoly fenyegetésként detektálhat egy algoritmus. 

A Predictim állítása szerint rendszerükbe volt beépítve emberi ellenőrző szint is, azaz a megjelölt posztokat egy ember is értékeli, és ezért szerintük el tudják kerülni az ilyen félreértéseket. 

A vállalkozás 25 dollárt kért egy jelentkező átvilágításáért a szülőktől, de ha több jelentkező is akadt, adtak kedvezményt. A vállalat ezen kívül állítólag tárgyalásokat folytatott nagy "shared economy" vállalatokkal, hogy többek között sofőrök és lakáskiadók átvilágítását is ellássák. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.