Balhéba torkollt a túlóranövelés parlamenti vitája, megvonták a szót az ellenzéki képviselőktől

POLITIKA
2018 november 28., 08:04
comments 477

Kedden éjfélig tartott a parlamenti ülés, ahol öt órán át vitatkoztak a lehetséges túlórakeretet 250-ről 400-ra növelő törvényjavaslatról. Bár a vita kifejezés talán túlzás: a Fidesz és a kormányzat részéről összesen négyen voltak bent, a törvénymódosítás egyik beterjesztője, Kósa Lajos pedig csak a vita elején és végén szólalt fel. KDNP-s képviselő nem volt jelen.

„Multik mondták tollba”

Szél Bernadett független képviselő szerda reggel úgy értékelte a vitát az ATV-ben: órákon keresztül kérdezték Kósa Lajost, aki nem kért szót, beletemetkezett a laptopjába. „Sportot űzött” abból, hogy szóra bírja, de nem válaszolt a kérdésekre. Szerinte Kósa nem is ismeri a javaslatot, mert azt multinacionális cégek mondták neki tollba.

„A kormány a munkaerőhiányt rabszolgatörvénnyel akarja leküzdni, azoknak adnak egy tockost, akik itthon maradnak”, mondta Szél, aki az ellenzéki pártok támogatását kéri azért, hogy ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor az kerüljön az Alkotmánybíróság elé .

„Ennél kevesebbért gyújtották fel”

A vitában az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta, a magyar kormány a magyar dolgozókat eladta a német multiknak és az itthoni oligarcháknak, és szerinte katasztrofális helyzetet teremthet, ha a dolgozók maradék hétvégéjét is elrabolják.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint azt mondta, hogy 2006-ban Budapestet ennél sokkal kevesebbért gyújtották fel, és egy ilyen javaslat benyújtása esetén egy demokratikus országban tömegek lennének az utcán.

Varga László (MSZP) szerint a törvény megszavazása és kihirdetése esetén az ellenzéki pártok összefogva meg fogják találni azokat a demokratikus eszközöket, amelyek „jobb belátásra térítik majd a kormányt”.

Miután az ellenzéki képviselők újra és újra kérdezték Kósa Lajost, Lezsák Sándor levezető elnök jelezte, hogy a házszabály értelmében nem fog már minden bejelentkezett felszólalónak újra szót adni, és azt mondta a képviselőknek, ne térjenek el a tárgytól és ne ismételjék meg a korábban már elhangzott álláspontokat.

A következőként felszólaló Varju László (DK) betartva az elnök kérését, felolvasta a törvényjavaslat teljes szövegét.

Az összesen mintegy ötórás vita végén Lezsák Sándor a házszabályra hivatkozva nem adott szót több, ismételten felszólalásra jelentkező ellenzéki képviselőnek és lezárta a vitát. Az Országgyűlés alelnöke ezt megelőzően Demeter Mártától (LMP), Bangóné Borbély Ildikótól (MSZP) és Szél Bernadettől (független) is megvonta a szót, előbbitől hivatalosan önismétlés, utóbbiaktól az ülésvezetés bírálata miatt.

„Rég hallott ennyi marhaságot”

Kósa Lajos az előterjesztői zárszóban szólalt fel ismét, és azt mondta, „régen hallott ennyi marhaságot”, mint amennyit az ellenzék elmondott a vitában, és jelezte, az MSZP képviselőinek fizikai fenyegetést megfogalmazó bekiabálásai miatt a házbizottsághoz fordul. Az ellenzéki kritikák többségét értelmetlennek tartja.

A zárszó után az ellenzéki képviselők ügyrendi felszólalásokban nehezményezték, hogy Lezsák Sándor megvonta tőlük a szót, és nem adott lehetőséget újabb felszólalásokra. Bangóné Borbély Ildikó, Vadai Ágnes (DK), Demeter Márta és Szél Bernadett is azt kérte, hogy a levezető elnök azonnal függessze fel az ülést és hívja össze a házbizottságot, mert szerintük túlterjeszkedett hatáskörén. Tordai Bence (Párbeszéd) azt kezdeményezte, hogy a továbbiakban más alelnök vezesse az ülést, ha ez nem lehetséges, akkor függesszék fel az ülést.

Lezsák Sándor azt válaszolta, hogy ő a házszabály szerint járt el, ha ezzel a képviselők nem értenek egyet, akkor forduljanak a házbizottsághoz.

Kósa a hétvégén arról beszélt, valójában a munkavállalók érdeke, hogy a kormány 250-ről 400 órára növelje a kivethető túlórák számát. Szijjártó Péter szerint a német multik örülnek a magyar munkatörvény-könyv módosításainak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség pedig december 8-ára országos demonstrációt hirdetett. (MTI, ATV, Mérce)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.