Három férfi besétált egy bécsi aukciós házba, és leemelt a falról egy 180 ezer dolláros Renoir-képet

bűnügy
2018 november 28., 20:04
comments 87
A Dorotheum aukciós ház Bécsben
photo_camera A Dorotheum aukciós ház Bécsben Fotó: DIETER NAGL/AFP

Hétfő délután három középkorú férfi, egyikük egy cipőbolt-zacskóval a kezében, besétált a bécsi Dorotheum aukció házba, felmentek a második emeletre, felkeresték Pierre-Auguste Renoir 1895-ös Öböl, tenger, kősziklák című képét, gyönyörködés helyett kiemelték keretéből, és kisétáltak vele az épületből. 

Viszonylag simán ment a dolog ahhoz képest, hogy a festményt 130 és 180 ezer dollár közötti összegért tervezték elárverezni szerdán. 

A rablás percekig tartott, és az esetről történt kamerafelvételek alapján az elkövetők nem törték össze magukat azért, hogy ne lehessen őket felismerni a biztonsági kamerák felvételein. A bécsi rendőrség a képek alapján körözi a tolvajokat. 

A három elkövető nem nagyon törte magát, hogy ne lehessen felismerni őket
photo_camera A három elkövető nem nagyon törte magát, hogy ne lehessen felismerni őket Fotó: Vienna Police

A technikát tekintve mégis profikról volt szó, a nyomozók legalábbis nem akarták elárulni, milyen módszerrel választották le a képet a keretről, nehogy tippet adjanak jövő képrablóinak. 

Ilyen értékű rablások ritkán fordulnak el aukciós házakban. Árveréseken gyakoribb, hogy a tolvajok zsebre vágnak egy-egy kisebb, kevésbé feltűnő, ám annál értékesebb tárgyat. Az elmúlt évtizedek legnagyobb értékű rablása a Christie's-ben történt: 1984-ben fegyveresek 1 millió dollár értékben loptak ékszereket a híres londoni aukciós házból. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.