Horst Seehofer: A muszlimok hozzátartoznak Németországhoz

2018 november 28., szerda 13:58
156

A Németországban élő iszlám vallású emberek hozzátartoznak az országhoz, ugyanolyan jogaik és kötelességeik vannak, mint bármelyik állampolgárnak – mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter Berlinben, a kormány és a mintegy 4,5 milliós vallási közösség egyeztető fórumán, a Német Iszlám Konferencián (DIK).

A miniszter a 2006-ban alapított fórum negyedik ülésszakát megnyitó beszédében azt mondta: nem férhet kétség ahhoz, hogy a muszlimok hozzátartoznak Németországhoz.

Seehofer tavasszal élénk közéleti vitát indított el azzal a gondolatával, hogy a keresztény-zsidó hagyományok által formált kultúrájú Németországhoz nem tartozik hozzá az iszlám.

Ezt a kijelentést a DIK-en nem ismételte meg, viszont azt mondta: az a legfontosabb kérdés, hogyan lehet ösztönözni az iszlám olyan formájának kifejlődését, ami „társadalmunkban gyökerezik, követi értékeinket és életformánkat”, vagyis amelyik „Németországból származik, Németországban működik és Németországért dolgozik”.

Ehhez elengedhetetlen, hogy a muszlim közösség fokozatosan elszakadjon a „külföldi befolyástól”, és a saját kezébe vegye szervezeti fejlesztésének, működése finanszírozásának és az imámok (egyházi személyek) képzésének feladatát – mondta Seehofer.

Alapvető követelmény az egyes szervezetekkel szemben megfogalmazódó „alkotmányvédelmi aggályok” tisztázása – mondta a miniszter. „A párbeszéd és a kölcsönös elismerés csak az alaptörvény értékeinek talaján és keretében lehetséges”, amihez az antiszemitizmus elleni harc is hozzátartozik – mondta.

A DIK munkájában eddig a muszlim közösség legnagyobb szervezetei vettek részt, amikben erős az iszlám konzervatív irányzatainak befolyása, és meghatározó a török állami vallásügyi hivatal (Diyanet) irányítása alatt álló Török Iszlám Vallási Intézmények Uniójának (DITIB) jelenléte. Az utóbbi kb. 900 mecsetet tart fenn Németországban, hogy erősítse az iszlám egy konzervatív szunnita válfajából és a török nyelvből álló „pántörök” önazonosságot.

Horst Seehofer szakított a korábbi belügyminiszterek – mindenekelőtt Wolfgang Schäuble és Thomas de Maizire – gyakorlatával, a DIK reformját elindítva meghívott a tanácskozásra képviselőket az iszlám nem konzervatív irányzataitól, és aktivistákat meg hittudományi, társadalomtudományi kutatókat. A beszédében jelezte, hogy több másik újításra is készül, a többségi társadalom és a muszlim közösség békés, demokratikus együttélés érdekében helyi kezdeményezések támogatására épülő, decentralizált működésmódot képzel el. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt