Már a roma fiatalok kétharmada korai iskolaelhagyó

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A KSH új kiadványára hivatkozva számol be arról a szomorú adatról a G7, hogy 

a 18-24 éves roma fiatalok kétharmada korai iskolaelhagyó volt tavaly.

Még szomorúbb: az arányuk az elmúlt években folyamatosan, 2014-es 57 százalékról 2017-re 63 százalékra nő. A bővülést elsősorban az okozza, hogy Fidesz 2012-től 18 évről 16 évre szállította le a tankötelezettség felső korhatárát, így a fiatalok hamar a munkaerőpiacon találhatják magukat. A KSH adatai szerint a munkaképes 

romák négyötödének általános iskola 8 osztály a legmagasabb iskolai végzettsége,

míg a teljes népességnél ez az arány 22 százalék. 

Illusztráció: Botos Tamás/444

Bár jelentősen csökkent a munkanélküliség a romák közt, három év alatt 30-ról 19 százalékra, még mindig magasabb a teljes népesség munkanélküliségi mutatójánál.  G7 rámutat: mivel a romák jelentős részének csak alapfokú végzettsége van, a foglalkoztatottatok több mint fele egyszerű, képzettséget nem igénylő munkát végez.

Szellemi munkát mindössze alig több mint 4 százalékuk végzett tavaly.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.