Már a roma fiatalok kétharmada korai iskolaelhagyó

politika
2018 november 28., 08:31
comments 400

A KSH új kiadványára hivatkozva számol be arról a szomorú adatról a G7, hogy 

a 18-24 éves roma fiatalok kétharmada korai iskolaelhagyó volt tavaly.

Még szomorúbb: az arányuk az elmúlt években folyamatosan, 2014-es 57 százalékról 2017-re 63 százalékra nő. A bővülést elsősorban az okozza, hogy Fidesz 2012-től 18 évről 16 évre szállította le a tankötelezettség felső korhatárát, így a fiatalok hamar a munkaerőpiacon találhatják magukat. A KSH adatai szerint a munkaképes 

romák négyötödének általános iskola 8 osztály a legmagasabb iskolai végzettsége,

míg a teljes népességnél ez az arány 22 százalék. 

A Fidesz adja a közmunkát – mondták a helyiek Csenyétén, az ország egyik legszegényebb településén.
photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444

Bár jelentősen csökkent a munkanélküliség a romák közt, három év alatt 30-ról 19 százalékra, még mindig magasabb a teljes népesség munkanélküliségi mutatójánál.  G7 rámutat: mivel a romák jelentős részének csak alapfokú végzettsége van, a foglalkoztatottatok több mint fele egyszerű, képzettséget nem igénylő munkát végez.

Szellemi munkát mindössze alig több mint 4 százalékuk végzett tavaly.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.