A cseh külügyminiszternek már nem fontos Magyarország

2018 november 29., csütörtök 11:54
77
Tomás Petricek (b) és Szijjártó Péter (j) 2018. november 16-i prágai megbeszélésük után. Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A miniszterelnök és a köztársasági elnök tudta nélkül, saját hatáskörében törölte a kiemelt cseh diplomáciai képviseletek listájáról Csehország budapesti nagykövetségét Tomás Petrícek cseh külügyminiszter. A Lidové Noviny cseh konzervatív napilap összeállítása szerint Csehorszáég 96 nagykövetsége közül eddig 17 számított kiemelt fontosságúnak, de januártól törlik ezek közül az ankarai, a budapesti, a kijevi és a római nagykövetséget.

Petrícek mindezt gazdasági okokkal indokolta. "költségeket takarítunk meg, amelyeket máshova tudunk irányítani" - mondta, egyben bejelentve, hogy hamarosan Maliban is nagykövetséget nyithatnak.

Petrícek nem tájékoztatta döntéséről Andrej Babist, aki így csak a Lidové Noviny újságíróitól értesült róla. Babís amúgy kormányprogramjában a kiemelt fontosságú országok közé sorolta Magyarországot.

Petrícek minderre azt mondja, hogy döntése a tárca belügye, annak ninscenk politikai következményei.

Petrícek döntése amúgy egy nappal Orbán Viktor prágai látogatása előtt tudódott ki. Az, hogy Petrícek lefokozta a budapesti nagykövetséget, annyiban nem meglepő, hogy ő a miniszterelnökével szemben nincs jó véleménnyel Orbánról. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt