A cseh külügyminiszternek már nem fontos Magyarország

Tomás Petricek (b) és Szijjártó Péter (j) 2018. november 16-i prágai megbeszélésük után.Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A miniszterelnök és a köztársasági elnök tudta nélkül, saját hatáskörében törölte a kiemelt cseh diplomáciai képviseletek listájáról Csehország budapesti nagykövetségét Tomás Petrícek cseh külügyminiszter. A Lidové Noviny cseh konzervatív napilap összeállítása szerint Csehorszáég 96 nagykövetsége közül eddig 17 számított kiemelt fontosságúnak, de januártól törlik ezek közül az ankarai, a budapesti, a kijevi és a római nagykövetséget.

Petrícek mindezt gazdasági okokkal indokolta. "költségeket takarítunk meg, amelyeket máshova tudunk irányítani" - mondta, egyben bejelentve, hogy hamarosan Maliban is nagykövetséget nyithatnak.

Petrícek nem tájékoztatta döntéséről Andrej Babist, aki így csak a Lidové Noviny újságíróitól értesült róla. Babís amúgy kormányprogramjában a kiemelt fontosságú országok közé sorolta Magyarországot.

Petrícek minderre azt mondja, hogy döntése a tárca belügye, annak ninscenk politikai következményei.

Petrícek döntése amúgy egy nappal Orbán Viktor prágai látogatása előtt tudódott ki. Az, hogy Petrícek lefokozta a budapesti nagykövetséget, annyiban nem meglepő, hogy ő a miniszterelnökével szemben nincs jó véleménnyel Orbánról. (Via MTI)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.