A cseh külügyminiszternek már nem fontos Magyarország

külföld
2018 november 29., 11:54
comments 77
Tomás Petricek (b) és Szijjártó Péter (j) 2018. november 16-i prágai megbeszélésük után.
photo_camera Tomás Petricek (b) és Szijjártó Péter (j) 2018. november 16-i prágai megbeszélésük után. Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A miniszterelnök és a köztársasági elnök tudta nélkül, saját hatáskörében törölte a kiemelt cseh diplomáciai képviseletek listájáról Csehország budapesti nagykövetségét Tomás Petrícek cseh külügyminiszter. A Lidové Noviny cseh konzervatív napilap összeállítása szerint Csehorszáég 96 nagykövetsége közül eddig 17 számított kiemelt fontosságúnak, de januártól törlik ezek közül az ankarai, a budapesti, a kijevi és a római nagykövetséget.

Petrícek mindezt gazdasági okokkal indokolta. "költségeket takarítunk meg, amelyeket máshova tudunk irányítani" - mondta, egyben bejelentve, hogy hamarosan Maliban is nagykövetséget nyithatnak.

Petrícek nem tájékoztatta döntéséről Andrej Babist, aki így csak a Lidové Noviny újságíróitól értesült róla. Babís amúgy kormányprogramjában a kiemelt fontosságú országok közé sorolta Magyarországot.

Petrícek minderre azt mondja, hogy döntése a tárca belügye, annak ninscenk politikai következményei.

Petrícek döntése amúgy egy nappal Orbán Viktor prágai látogatása előtt tudódott ki. Az, hogy Petrícek lefokozta a budapesti nagykövetséget, annyiban nem meglepő, hogy ő a miniszterelnökével szemben nincs jó véleménnyel Orbánról. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.