Az amerikai jegybank elnöke egy félmondattal megállította a tőzsde zuhanását

Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke.Fotó: SAUL LOEB/AFP

"Épp csak alatta."

Jerome H. Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke ezzel a félmondattal megfordította a novemberben nagy veszteségeket szenvedő amerikai értéktőzsdék zuhanását. Powell megjegyzése arra vonatkozott, hogy a jegybank már nem áll távol attól, hogy semleges kamatpolitikára váltson, vagyis ne próbálja gyorsítani vagy lassítani a gazdaságot kamatdöntéseivel. Ez jelentős fordulat októberhez képest, amikor még arról beszélt, hogy "nagyon távol" állnak még ettől.

Powell októberi nyilatkozata aggodalmakat keltett a befektetők körében, attól tartottak, hogy a Fed újabb kamatemelései lassítani fogják a gazdasági növekedést. Novemberben a tőzsde nagy esésben volt, de szerdán, Powell nyilatkozata után 2,3 százalékos növekedéssel visszanyerte addigi veszteségeit. Powell szavaiból a befektetők arra következtettek, hogy a kamatszint a jelenlegi közelében maradhat, az alacsony kamatszint pedig fűtheti a gazdasági növekedést.

Az elemzők szerint a befektetők túlreagálták Powell bejelentését, amely ezt a félmondatot leszámítva egyáltalán nem utalt arra, hogy változtatnának korábbi terveiken.

Az amerikai gazdaság helyzete jelenleg elég sajátos. A főbb makroadatok alapján minden oké:

a harmadik negyedév adatait egész évre vetítve a gazdasági növekedés 3,5 százalékos, a 3,7 százalékos munkanélküliség fél évszázada nem volt ilyen alacsony.Cserébe Donald Trump folyamatosan bírálja a központi bankot és Powellt, mert a növekvő - az alacsony munkanélküliségből és a gyors növekedésből fakadó - inflációs nyomásra reagálva a Fed kamatemelésekkel reagált. A magasabb kamatok inkább arra ösztönzik a befektetőket, hogy pénzüket bankokban tartsák, és drágítja a hiteleket is. E kettő együtt pedig lassíthatja a gazdasági növekedést. (Via The New York Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.