Egy héten át napi 40 tonna szemetet szedtek össze egy indonéz tengerparton

2018 november 30., péntek 8:51

Naponta több mint 40 tonna szemetet gyűjtöttek össze ezen a héten egy Dzsakartától északra fekvő indonéz szigetcsoport lakói.

Kína után a 260 milliós Indonézia a világ második legnagyobb szeméttermelője évente mintegy 3,2 millió tonnával, amiből 1,29 millió tonna szennyezi az óceánokat.
A takarítási művelet ezen a héten a fővárostól Dzsakartától északra fekvő Ezer-szigetek nevű korallokkal övezett térségre összpontosult, amely népszerű idegenforgalmi látványosság Indonéziában.

A fotó egy hasonló, idén márciusi szemétgyűjtő akció idején készült Fotó: DASRIL ROSZANDI/AFP

Az indonéz környezetvédelmi tárca 264 szakemberrel és 13 hajóból álló rajjal segítette a lakosok erőfeszítéseit a tengerpartok megtisztítására.

Az indonéz szemétproblémára a minap ráirányította a figyelmet az a partra sodródott bálna, amelynek tetemében 115 műanyagpoharat és két strandpapucsot találtak. 

A kép csak illusztráció, egy hasonló, márciusi akció idején készült Indonéziában Fotó: DASRIL ROSZANDI/AFP

A tengeri szemétprobléma oly súlyos, hogy Celebesz szigetén a hatóságok tavaly rendkívüli szemétállapotot hirdettek, amikor Bali-szigetének egy közkedvelt partszakaszát elöntötte a szemét.

A korallzátonyok övezte Ezer-szigetekre a szemét nagy része máshonnan érkezik, az óceáni áramlatok sodorják leginkább a partra.

A több mint 17 ezer szigetből álló Indonézia kormánya eltökélte, hogy 2015-ig 70 százalékkal csökkenti a tengeri műanyagszemetet. Intézkedéseik között szerepel, hogy lebeszélik a kereskedőket a műanyagzacskók használatáról és felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a műanyag szemét közös ellenség. (MTI)