Választókerülete helyett valahogy Miamiből jelentkezett be az orosz parlament alelnöke

külföld
2018 november 30., 09:23
comments 72

Belpolitikai botrányba keveredett Igor Lebedev, az orosz parlament alelnöke (és egyben az ismert szélsőjobboldali politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij fia). A botrányt ráadásul egy befolyásos kormánypárti politikus, Putyin pártjának, az Egységes Oroszország pártnak a frakcióvezetője, Szergej Neverov robbantotta ki. 

A botrányt az okozta, hogy a múlt héten Lebedevnek elvileg a választókörzetébe kellett volna utaznia, de ő valahogy helyette Miamiben kötött ki. Oroszország hatalmas ország, és hogy a képviselők ne szakadjanak el a moszkvai munka során teljesen a több ezer kilométerre lévő választóiktól, havonta egy hetet a választókörzetükben kell tölteniük. 

A legutóbbi ilyen héten viszont Lebedev a Facebook-oldalára Miamiből posztolt képeket és egy videót, arról, hogy mennyire jó ott lenni. 

A Facebook-poszt alatt hamar felbukkant a Putyin pártjának frakcióját vezető Neverov, és emlékeztette képviselőtársát, hogy épp regionális hét van a Dumában, Miami pedig nem tartozik a régiójukhoz, hiszen messze van Szmolenszktől és Vladimirtől. Neverov még hozzátette, hogy nagyobb szükség lenne Lebedevre és Zsirinovszkijra otthon. 

Nem nehéz elképzelni, hogy Neverov kommentje mögött némi irigység is lapult, a férfi ugyanis egyike az Egyesült Államokból kitiltott orosz politikusoknak, mivel az USA kormánya szerint felelős Ukrajna keleti részének destabilizálásáért. 

Lebedev kommentben azzal védte meg utazását, hogy Miami az egyik választókerületükhöz kapcsolódik külföldi körzetként. Erre már Neverov nem írt vissza semmit. Az orosz törvények ugyan valóban előírják, hogy a politikusoknak muszáj találkozniuk a választóikkal, de az nem derül ki belőle, hogy mi a helyzet a külföldön élő orosz választókkal. A legutóbbi választásokon valóban lehetett Floridából szavaznia az oroszoknak, de azokat az eredményeket egy moszkvai körzetbe számították bele. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.