Hszi gesztust tett Trumpnak, betiltja a fentanilt

Talán a drügyügyi kompromisszumnak is része volt abban, hogy Trump amerikai és Hszi kínai elnök Buenos Aires-i találkozója után az amerikaiak bejelentették, hogy az Egyesült Államok mégsem vezeti be január 1-én a tervezett kínai védővámokat. Kiderült ugyanis, hogy a találkozón abban is megállapodtak, Kína tiltólistára teszi az országban nagy mennyiségben előállított, fentanil nevű szintetitkus opioidot, amiből sokat exportálnak Amerikába. Ahol a opioidválság mostanra annyira eldurvult, hogy az 50 év alattiaknál a keménydrog a legfontosabb halálok, és többen halnak meg túladagolásban, mint autóbalesetben.

A fentanil azért különösen veszélyes, mert olcsón és könnyen gyártható, teljesen szintetikus, ugyanakkor borzasztóan erős, százszor halálosabb például a szervezetre egyébként hasonló hatást gyakorló heroinnál. Ha mélyebben érdekelne a téma, itt egy hosszú, alapos 444-cikk róla.

A Fehér Ház nem véletlenül nevezte “csodálatos humanitárius gesztusnak” a mostani kínai lépést. A gyilkos erejű drog ugyanis leginkább éppen a Trump egyik választói bázisát jelentő szegény fehér férfiak körében pusztít. 

Trump már többször is kikelt nyilvánosan Kína ellen, hírszerzési adatok szerint ugyanis onnan érkezik a legtöbb fentanil az Államokba. A drog szóba került a két elnök tavalyi, pekingi találkozóján is.

(via CNN)