Bíróság dönthet abban, hogy a veganizmus filozófiai értékrendszer-e

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Jordi Casamitjana beperelte egykori munkaadóját, a League Against Cruel Sports állatvédő csoportot. Nem szokványos munkaügyi vitáról van szó, Casamitjana ugyanis úgy véli, hogy diszkrimináció áldozata lett, vegánsága miatt váltak meg tőle. Így most az ügyében eljáró bíróságnak először is abban kell döntésre jutnia, hogy a veganizmus valóban vallásos jellegű filozófiai gondolatrendszer-e.

Casamitjana önmagát etikus vegánként határozza meg, vagyis nem csupán étrendjében mellőz minden állati eredetű táplálékot, hanem általában is kerül mindent, ami állati. Az etikus vegánok nem hordanak gyapjút, bőrt, nem használnak olyan kozmetikumokat, amiket állatokon is teszteltek, mert általában küzdenek az állatok kizsákmányolása ellen.

Casamitjana vitája is ebből fakadt az amúgy állatvédő szervezettel. Állítása szerint a League Against Cruel Sports nyugdíjalapja olyan cégek részvényeibe is befektetett, amelyek állatokon tesztelik termékeiket. Állítása szerint erre felhívta a vezetés figyelmét, de semmi se történt, így a munkatársait is tájékoztatta. A cég ezután kötelességmulasztás miatt kirúgta.

A League Against Cruel Sports amúgy visszautasítja, hogy Casamitjanát veganizmusa miatt rúgták volna ki. "Ez tényszerűen nem igaz. Casamitjana úgy próbálja beállítani, hogy a veganizmusa miatt rúgtuk ki, de mi határozottan visszautasítjuk ezt a vádat" - írták közleményükben.

Akárhogy is történt, a bíróságnak most döntenie kell arról, hogy az etikus veganizmus hittrendszernek számít-e. Ha így is ítélnek, ez még nem jelenti Casamitjana győzelmét, csupán azt, hogy a bíróság érdemben is tárgyalhatja ügyét, és eldöntheti, hogy valóban érte-e diszkrimináció, tényleg veganizmusa miatt rúgták ki. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.