Bíróság dönthet abban, hogy a veganizmus filozófiai értékrendszer-e

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Jordi Casamitjana beperelte egykori munkaadóját, a League Against Cruel Sports állatvédő csoportot. Nem szokványos munkaügyi vitáról van szó, Casamitjana ugyanis úgy véli, hogy diszkrimináció áldozata lett, vegánsága miatt váltak meg tőle. Így most az ügyében eljáró bíróságnak először is abban kell döntésre jutnia, hogy a veganizmus valóban vallásos jellegű filozófiai gondolatrendszer-e.

Casamitjana önmagát etikus vegánként határozza meg, vagyis nem csupán étrendjében mellőz minden állati eredetű táplálékot, hanem általában is kerül mindent, ami állati. Az etikus vegánok nem hordanak gyapjút, bőrt, nem használnak olyan kozmetikumokat, amiket állatokon is teszteltek, mert általában küzdenek az állatok kizsákmányolása ellen.

Casamitjana vitája is ebből fakadt az amúgy állatvédő szervezettel. Állítása szerint a League Against Cruel Sports nyugdíjalapja olyan cégek részvényeibe is befektetett, amelyek állatokon tesztelik termékeiket. Állítása szerint erre felhívta a vezetés figyelmét, de semmi se történt, így a munkatársait is tájékoztatta. A cég ezután kötelességmulasztás miatt kirúgta.

A League Against Cruel Sports amúgy visszautasítja, hogy Casamitjanát veganizmusa miatt rúgták volna ki. "Ez tényszerűen nem igaz. Casamitjana úgy próbálja beállítani, hogy a veganizmusa miatt rúgtuk ki, de mi határozottan visszautasítjuk ezt a vádat" - írták közleményükben.

Akárhogy is történt, a bíróságnak most döntenie kell arról, hogy az etikus veganizmus hittrendszernek számít-e. Ha így is ítélnek, ez még nem jelenti Casamitjana győzelmét, csupán azt, hogy a bíróság érdemben is tárgyalhatja ügyét, és eldöntheti, hogy valóban érte-e diszkrimináció, tényleg veganizmusa miatt rúgták ki. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.