Bíróság dönthet abban, hogy a veganizmus filozófiai értékrendszer-e

2018 december 3., hétfő 7:24
219

Jordi Casamitjana beperelte egykori munkaadóját, a League Against Cruel Sports állatvédő csoportot. Nem szokványos munkaügyi vitáról van szó, Casamitjana ugyanis úgy véli, hogy diszkrimináció áldozata lett, vegánsága miatt váltak meg tőle. Így most az ügyében eljáró bíróságnak először is abban kell döntésre jutnia, hogy a veganizmus valóban vallásos jellegű filozófiai gondolatrendszer-e.

Casamitjana önmagát etikus vegánként határozza meg, vagyis nem csupán étrendjében mellőz minden állati eredetű táplálékot, hanem általában is kerül mindent, ami állati. Az etikus vegánok nem hordanak gyapjút, bőrt, nem használnak olyan kozmetikumokat, amiket állatokon is teszteltek, mert általában küzdenek az állatok kizsákmányolása ellen.

Casamitjana vitája is ebből fakadt az amúgy állatvédő szervezettel. Állítása szerint a League Against Cruel Sports nyugdíjalapja olyan cégek részvényeibe is befektetett, amelyek állatokon tesztelik termékeiket. Állítása szerint erre felhívta a vezetés figyelmét, de semmi se történt, így a munkatársait is tájékoztatta. A cég ezután kötelességmulasztás miatt kirúgta.

A League Against Cruel Sports amúgy visszautasítja, hogy Casamitjanát veganizmusa miatt rúgták volna ki. "Ez tényszerűen nem igaz. Casamitjana úgy próbálja beállítani, hogy a veganizmusa miatt rúgtuk ki, de mi határozottan visszautasítjuk ezt a vádat" - írták közleményükben.

Akárhogy is történt, a bíróságnak most döntenie kell arról, hogy az etikus veganizmus hittrendszernek számít-e. Ha így is ítélnek, ez még nem jelenti Casamitjana győzelmét, csupán azt, hogy a bíróság érdemben is tárgyalhatja ügyét, és eldöntheti, hogy valóban érte-e diszkrimináció, tényleg veganizmusa miatt rúgták ki. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt