Luka Modric nyerte az Aranylabdát

foci
2018 december 03., 21:21
comments 105

Tíz év után nem Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo nyerte a futballban hagyományosan legrangosabbnak tartott díjat, az Aranylabdát.

Hanem a horvát Luka Modric.

Előtte a legjobb 10 játékos sorrendje az alábbi:

  • 10. Harry Kane (angol, Tottenham)
  • 9. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City)
  • 8. Eden Hazard (belga, Chelsea)
  • 7. Raphaël Varane (francia, Real Madrid)
  • 6. Mohamed Salah (egyiptomi, Liverpool)
  • 5. Lionel Messi (argentin, Barcelona)
  • 4. Kylian Mbappé (francia, PSG)
  • 3. Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid)
  • 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus)

A legjobb 21 év alatti játékosnak járó Kopa-díjat pedig a francia válogatott és a PSG játékosa, Kylian Mbappé nyerte. Az idén először kiosztott Női Aranylabdát az Olympique Lyonnais norvég csatára, Ada Hegerberg kapta.

photo_camera Fotó: JOHANNES EISELE/AFP

A 33 éves horvát Luka Modric nem jobb játékos Messinél és Ronaldónál, de a díjról döntő újságírók is megunhatták a sorozatot. Messi valóban csak Spanyolországban alkotott ismét nagyot (bajnokság, kupa, szuperkupa), megnyerte a legeredményesebb európai játékosnak járó Aranycipőt is, de a Barcelonával a Bajnokok Ligájában megint nem jutottak a négy közé (4-1-ről buktak el a Roma ellen a nyolc között), a kilátástalan argentin válogatottat pedig ezúttal a döntőig sem tudta elvinni a vébén. Ronaldo a Bajnokok Ligájában hozta a formáját, 15 góllal BL-gólkirály lett, a bajnokságban viszont kifejezetten formán kívül volt, és a világbajnokságon sem nyújtott maradandót.

Azt már tudni lehetett, hogy Messi ezúttal dobogóközelben sem lesz (ami azért a teljesítménye alapján mégiscsak meglepetés), Ronaldo is biztosra ment, amikor - szokása szerint - el sem utazott a díjkiosztóra, hiszen nem ő lett a végső győztes.

Alighanem lett volna olyan játékos az elmúlt tíz évben, aki jobban megérdemelte volna, hogy megtörje a Messi-Ronaldo-sorozatot, akár Ribéry, amikor 2013-ban a Bayernnel mindent megnyert, akár a Barcelonából Iniesta vagy Xavi, amikor 2010-ben világbajnokságot is nyertek.  

Az is igaz, hogy ha az Aranylabda-szavazás követi a foci szezonalitását, és az ősz elején hirdetnek győztest, akkor Modric győzelme közel sem lehetne annyira vitatható, mint most. A középpályás fantasztikus formában volt nyárig. Kulcsszerepe volt abban, hogy a Real behúzta sorozatban a harmadik BL-győzelmét, Horvátország pedig eljutott a világbajnoki döntőben. Modric megkapta a vébé legjobbjának járó címet, ahogy a Bajnokok Ligájában is ő lett a legjobb játékos, és a FIFA is őt díjazta szeptemberben. 

Nincs annak sem rossz üzenete, ha védekezőbb játékosok is esélyt kapnak egyéni díjak elnyerésére, védőként legutóbb az olaszok világbajnoki címének egyik legfontosabb szereplője, Fabio Cannavaro lett aranylabdás 2006-ban.  

Csakhogy az őszi szezonban Modric meg sem közelíti az év első felében mutatott pazar teljesítményét, nem pihente ki magát az új szezonra. A Real pocsék formában van, a horvátok is beleszaladtak egy 6-0-s vereségbe Spanyolország ellen (igaz, otthon nyertek 3-2-re.) Modric nem azért kapta az elismerést, mert olyan tempóban gyártja a gólokat, mint Messi vagy Ronaldo, de az még tőle is szokatlan, hogy ősszel egyáltalán nem talált be sem a Realban, sem a válogatottban, és 24 meccsen csak 4 gólpasszig jutott. 

És nemcsak a két örökös aranylabdás árnyékát kell elhesegetni, Antoine Griezmann is úgy érzi, hogy megérdemelt lett volna a győzelme. A francia világbajnok lett, klubjával, az Atletico Madriddal pedig megnyerte az Európa-ligát (a döntőben két gólt lőtt), a bajnokságban a Realt megelőzve másodikok lettek a Barcelona mögött. 

Ha pedig pusztán a címek számítanának, a Realban Modric csapattársaként szintén BL-nyerő Raphale Varane a franciákkal világbajnok is lett. Vele szemben azért egyértelmű Modric győzelmének a jogossága.

Horvát játékos egyébként eddig egyszer jutott el egyáltalán a dobogóig az Aranylabda szavazáson, 1998-ban Davor Suker második lett a világbajnok Zidane mögött. 

Modric - nemcsak a kora miatt - aligha lesz sorozatgyőztese az Aranylabdának, visszatérnek majd a gólgyárosok. Ronaldót viszont elsodorhatja a nemi erőszak botránya. Messi még pár évig biztosan az esélyesek között lesz, Mbappé jelentheti számára a legnagyobb kihívást. 

photo_camera Fotó: MARKUS GILLIAR/Picture-Alliance/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.