Már nincs időnk, lépni kell a klímaváltozás elleni küzdelemben

2018 december 3., hétfő 5:07
115

Egy nappal előre hozták a katowicei klíma-csúcstalálkozó kezdését, akkora a nyomás a résztvevőkön, hogy érdemi haladást érjenek el a klímaváltozás elleni küzedelemben. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény óta tartandó legnagyobb klímacsúcs különösen jelentős eseménnyé fejlődött azzal, hogy az ENSZ kormányközi klímaügyi testülete, az IPCC kiadta idei, minden korábbinál borúlátóbb jelentését arról, hogybolygónk klímája a korábban véltnél gyorsabb tempóban változik, így akár már az évszázad végére katasztrofális, visszafordíthatatlan következményekkel kell számolnunk. A kétségbeejtő idők kétségbeesett lépésekre ösztönöznek, így most a mostani COP24 konferencia négy korábbi elnöke, a francia Lauren Fabius, a fiji Frank Bainimarama, a marokkói Salaheddine Mezouar és a perui Manuel Pulgar Vidal közös nyilatkozatot adtak ki. "Bármely késedelem csak még nehezebbé és még drágábbá teszi a klímaváltozás elleni küzdelmet" - írták. Közleményük szerint a most Katowicében gyülekező vezetők döntései meghatározóak lesznek a klímaváltozás elleni küzdelemben. "Amit a miniszterek és más vezetők Katowicében, a COP24-en tesznek, évekre meghatározó lesz, és vagy közelebb hoz minket a párizsi egyezményben megfogalmazott célokhoz, vagy tovább halogatja a cselekvést" - írták.

A két hetesre tervezett COP24 konferencia nyitányaként 29 állam- vagy kormányfő is fel fog szólalni. Ez jóval kevesebb, mint ahányan a 2015-ös párizsi klímacsúcson részt vettek, de a BBC szerint inkább csak azt jelzi, hogy a világ kormányai ezekre a megbeszélésekre inkább már technikai jellegűként tekintenek azután, hogy Párizsban aláírták az amúgy nem kötelező érvényű megállapodást az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséről. Pedig azóta kiderült, hogy a párizsi egyezményben megfogalmazott vállalások édeskevesek a klímaváltozás kordában tartásához, az IPCC legújabb jelentése szerint azok helyett valójában már azon kéne dolgoznunk, hogy egy-két évtizeden belül teljesen megszabaduljunk a fosszilis energiától. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt