Törökország már Venezuelával barátkozik

külföld
2018 december 04., 05:25
Recep Tayyip Erdogan (b) vendéglátójával, Nicolas Maduróval 2018. december 3-án. Illiberális csúcstalálkozót tartottak Venezuelában, ahol a török elnök szövetségesei ellenségével szövetkezett.
photo_camera Recep Tayyip Erdogan (b) vendéglátójával, Nicolas Maduróval. Illiberális csúcstalálkozót tartottak Venezuelában, ahol a török elnök szövetségesei ellenségével szövetkezett. Fotó: Boris Vergara/dpa Picture-Alliance/AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök életében először ellátogatott Venezuelába, és ha már ott volt, gyorsan politikai és gazdasági támogatást is ígért Nicolas Madurónak, Irán és Oroszország szövetségesének, a Nyugat és az Egyesült Államok ellenségének. A Hugo Chávez halála után hatalomra került buszvezető az elmúlt években a parlament félreállításával és egy általa kijelöltekből álló alkotmányozó tanács felállításával mutatott új trükköket az olyan autokratáknak, mint amilyen vendége, az országa szövetségeseivel egyre többször szembeforduló Erdogan is.

Erdogan fordulatának újabb állomásaként most azt közölte, hogy "fedezni fogjuk a venezuelai szükségletek nagy részét, ehhez megvan az erőnk és lehetőségünk". A török államfő egy üzleti fórumon is részt vett, ahol az őt kísérő török üzletemberek 4,5 milliár euró értékű befektetés iránt mutattak érdeklődést.

Erdogan és Maduro több gazdasági megállapodást is kötött, főként az olajipar és a bányászat területén. Ezek részleteit nem hozták nyilvánosságra. Az közismert, hogy Törökország aranyat vásárol Venezuelától, noha az Egyesült Államok novemberben szankciókat rendelt el a venezuelai aranykivitelre. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.