Törökország már Venezuelával barátkozik

Recep Tayyip Erdogan (b) vendéglátójával, Nicolas Maduróval. Illiberális csúcstalálkozót tartottak Venezuelában, ahol a török elnök szövetségesei ellenségével szövetkezett.Fotó: Boris Vergara/dpa Picture-Alliance/AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök életében először ellátogatott Venezuelába, és ha már ott volt, gyorsan politikai és gazdasági támogatást is ígért Nicolas Madurónak, Irán és Oroszország szövetségesének, a Nyugat és az Egyesült Államok ellenségének. A Hugo Chávez halála után hatalomra került buszvezető az elmúlt években a parlament félreállításával és egy általa kijelöltekből álló alkotmányozó tanács felállításával mutatott új trükköket az olyan autokratáknak, mint amilyen vendége, az országa szövetségeseivel egyre többször szembeforduló Erdogan is.

Erdogan fordulatának újabb állomásaként most azt közölte, hogy "fedezni fogjuk a venezuelai szükségletek nagy részét, ehhez megvan az erőnk és lehetőségünk". A török államfő egy üzleti fórumon is részt vett, ahol az őt kísérő török üzletemberek 4,5 milliár euró értékű befektetés iránt mutattak érdeklődést.

Erdogan és Maduro több gazdasági megállapodást is kötött, főként az olajipar és a bányászat területén. Ezek részleteit nem hozták nyilvánosságra. Az közismert, hogy Törökország aranyat vásárol Venezuelától, noha az Egyesült Államok novemberben szankciókat rendelt el a venezuelai aranykivitelre. (Via MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.