Addig gyűlölködött a Habony-média Szlovéniában, hogy kampány indult ellenük

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A Magyar Narancs írt cikket arról, hogyan reagált a szlovén közélet Habony Árpádhoz köthető új médiumok megjelenésére. 

A lap többször is cikkezett már arról, hogy Orbán Viktor tanácsadója üzlettársán, Schatz Péteren keresztül egy televíziótársaságot és egy újságot is vásárolt Szlovéniában, hogy exportálja a magyar kormányzati kommunikációt és támogassa a magyar kormányfő szövetségesét, a Szlovén Demokrata Pártot (SDS) vezető Janez Janša-t.

Orbán Viktor jobbján Habony Árpád a 2010-es kampánybanFotó: Orbán Viktor/Facebook

A cégekben Schatz tulajdonostársai más SDS-es politikusok és üzletemberek is. A párt hiába szerezte meg a legtöbb szavazatot a választásokon, kormányt alakítani nem tudott.

A Nove24TV és a Demokracija azóta is sűrű álhírgyártással és migránsozással vesz részt a szlovén közéletben, és ezt olyan elánnal csinálták, hogy több civil szervezet megelégelte a dolgot, és kampányt indított a médiumok rasszista és kirekesztő tartalmai ellen.

Egész konkrétan azt akarják elérni, hogy a nagy multinacionális és állami cégek ne hirdessenek ilyen vállalhatatlan csatornákon.

A Citizen D nevű civil szervezet szerint feltűnő, hogy az állami telekomcég, a Telekom Slovenija azután kezdett hirdetni a Nova24TV-n, hogy a csatorna felhagyott a cégről szóló oknyomozó riportokkal. Azt írják, egy állami cég nem engedheti meg magának, hogy egy ennyire pártos (ellenzéki!), raádásul álhírekkel operáló csatornán népszerűsítse magát. A Citizen D azt vívta ki az akcióval, hogy már ellenük is dolgozik a Nova24TV, lejárató anyagokat készítenek róluk.

Hasonló kampányt indított a kirekesztő médiumok ellen a Danes je nov dan (A mai egy új nap) nevű civil szervezet, ők viszont nemcsak a Telekom Sloveniját célozzák, hanem más nagy vállalatokat is, akik a Habony-féle szlovén - rasszistának, homofóbnak, szexistának és kirekesztőnek titulált - csatornákon hirdetnek. Hatásukra a Samsung már visszavonta hirdetéseit a Nova24Tv-ből, és ugyanezt  tervezi az A1 osztrák telekomcég.

A civilek a Narancs kérdésére küldtek néhány beszédes (és ismerős) címet is a helyi Habony-nyilvánosságból:

  • „A migránsok magukkal hozzák a nemi erőszak kultúráját Szlovéniába.”
  • „A külföldi média figyelmeztetése: ne érjünk hozzá a migránsokhoz, parazitával fertőzöttek.”
  • „Utolsó esély, hogy megakadályozzuk a saría elterjedését Szlovéniában.”
  • „A melegeknek nincsenek emberi jogaik.”
  • „Álhír arról, hogy egy migráns megpróbált megerőszakolni egy gyereket. Valójában sem a rendőrség, sem más nem hallott hasonló esetről a környéken.”
  • „Szintén álhír, ami arról számol be, hogy migránsok felgyújtottak egy sertésfarmot Németországban, mert ugye nem ehetnek disznót. Erre az esetre sem került elő semmiféle bizonyíték.”

(Magyar Narancs)