Afganisztán lenyomta Irakot a terrorizmus miatti halálesetek számában

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy szerdán bemutatott jelentés szerint tavaly Afganisztán megelőzte Irakot a terrorizmus miatti halálesetek számában, így a leghalálosabb országgá vált, ami a terrorizmust illeti.

Fotó: Medyan Dairieh/Zuma Wire/zumapress.com

A friss Global Terrorism Index szerint 2017-ben a világon történt, terrorizmussal összefüggő halálesetek egynegyede Afganisztánban fordult elő, főleg a táliboknak és az Iszlám Állam támadásainak köszönhetően. A jelentés szerint tavaly 1168 terrortámadás összesen 4653 halálos áldozattal járt, a támadások 77 százalékát tálibok követték el.

Bár globálisan még mindig az Iszlám Állam a leghalálosabb terrorszervezet, a terrorizmus világszerte a harmadik éve folyamatosan csökken – állítja az ausztráliai központú Institute for Economics and Peace agytröszt.

Afganisztánban folyik az USA történelmének leghosszabb háborúja: még mindig kb. 14 ezer amerikai katona állomásozik ott, pedig Donald Trump elnök már többször elmondta, hogy türelmetlen a katonai akciókat illetően. 2001 óta közel 2400 amerikai katona halt meg Afganisztánban. (NBC News)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.