Először született gyereke olyan nőnek, akinek méhét egy halottból ültették át

tudomány
2018 december 05., 06:14
comments 173

Első alkalommal született gyereke olyan nőnek, akinek a méhét egy halott emberből ültették át. Korábban tízszer próbálkoztak hasonlóval, egyszer sem jártak sikerrel, amikor pedig olyan nőnek született gyereke, akinek a méhét másvalakitől ültették át, eddig minden alkalommal élő volt a donor.

Az esetről brazil orvosok számoltak be a University of Sao Paulón. A páciens egy 32 éves nő, aki egy ritka betegség miatt méh nélkül született. A donor pedig egy 45 évesen sztrókban elhunyt, háromgyerekes anya volt. A nő az átültetés után hét hónappal, mesterséges megtermékenyítés útján lett terhes.

A gyermek tavaly decemberben született, az orvosok pedig ezután eltávolították a méhet is, így a nőnek nem kell már gyógyszereket szednie azért, hogy a szervezete ne álljon ellen. Egy évvel az eset után az anya és a gyermek is egészségesek. Ha ezt a módszert rendszeresen sikerül alkalmazni, sokkal több átültetés válik lehetségessé. (AP, a címlapkép illusztráció)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.