Orbán szerint a sajtószabadság korlátozása lenne elítélnie a zsidó vezetőt pénzesőben ábrázoló, pénzügyi visszaélésekre utalgató Figyelő címlapot

POLITIKA
2018 december 06., 13:22
comments 231

„Meglepetéssel olvasom, hogy Ön a szólás- és a sajtószabadság korlátozását kéri tőlem.”

Egyebek mellett ezt írja Orbán Viktor miniszterelnök Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének. Lauder azt kérte Orbántól, hogy ítélje el a Figyelő című hetilap címlapját, ami múlt csütörtökön sötét háttér előtt, pénzesőben ábrázolta Heisler Andrást, a MAZSIHISZ elnökét, miközben a szövegben pénzügyi visszaélésekre utalt. A címlap miatt az izraeli nagykövetség is tiltakozott, más szervezetek mellett. A korábban Schmidt Mária történész és Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő tulajdonában lévő Figyelő egyébként pont egy nappal a pénzesős cikk előtt lett a kormány nemzetstratégiai médiaalapítványának része.

Orbán annyira elkötelezett a magyar sajtószabadság mellett, hogy, mint írja

„az Ön iránt érzett minden tiszteletem ellenére sem áll módomban az efféle kéréseket teljesíteni.”

A miniszterelnök egyébként kifejti, hogy „Magyarország kormánya a zéró tolerancia politikáját követi az antiszemitizmus kérdésében”, majd számon kéri Laudert, hogy miért csak baloldali közéleti szereplők esetén emeli fel a hangját, mikor pedig „jobboldali érzelmű zsidó származású állampolgár került hasonló helyzetbe”, akkor hallgat. Orbán egy HVG és egy Magyar Narancs címlapot is küldött Laudernek bizonyítékként, az egyiken Andy Vajna szerepel egy dollárokból álló filmszalag mellett, a cikk pedig filmügyi befolyásával foglalkozik, a másikon Köves Slomó, a kormánnyal jó viszonyt ápoló EMIH nevű zsidó szervezet vezetője fújja a sófárt egy templomban, a cikk pedig szervezetének állami támogatásairól szól.

Az nem teljesen világos, hogy a miniszterelnök szerint milyen párhuzamok vannak a címlapok között, hogy egyik sem antiszemita, mindegyik az, vagy esetleg csak a Narancsé és a HVG-é, míg a Figyelőé egyáltalán nem.

Azt egyébként, hogy Magyarországon nincs antiszemitizmus, nem csak Orbán Viktortól lehet tudni, Trócsányi László igazságügyi miniszter például egy izraeli lapnak a napokban arról beszélt, hogy neki sok zsidó barátja van, és azok soha nem féltek még semmitől Magyarországon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.