Átfogó vizsgálatot indít jövőre a Kúria devizahiteles perek ügyében

gazdaság
2018 december 07., 08:20
comments 46

A Kúria csütörtöki évértékelőjén jelentette be a testület polgári kollégiumának vezetője, hogy

jövőre átfogó vizsgálatot indítanak a devizahiteles ügyek kapcsán.

A Magyar Idők beszámolója szerint Wellmann György elmondta: azt tanumányozzák majd, hogy mit tartalmaztak az egykori hitelek kapcsán kiállított kockázatfeltáró nyilatkozatok és az árfolyamkockázatról szóló, annak idején megszövegezett tájékoztatók. Emellett bekérik azoknak az ügyeknek az iratanyagát, amik bírósági ítélete azért mondta ki "valamely devizahitel-szerződés semmisségét jogerősen, mert az árfolyamkockázatról szóló figyelemfelhívás nem volt megfelelő."

A Kúriára még idén is négyszáz devizahiteles ügy jutott el, jó részük az árfolyamkockázat kérdése miatt. Wellmann hozzátette:

"Az európai uniós ítéleteket alaposan elemezzük, és ha szükséges, a Kúria ennek megfelelően módosítja gyakorlatát, adott esetben megváltoztatja korábbi jogegységi határozatait, esetleg újat fogad el."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.