Bezár a gyöngyösi kábelkorbácsgyár, viszik a munkát Romániába, Ukrajnába és Szerbiába

gazdaság
2018 december 07., 09:21
comments 246

Bezárja közel 500 főt foglalkoztató, kábelkorbácsokat gyártó gyöngyösi gyárát a Lear Corporation Hungary Kft. - írja a napi.hu. Az amerikai járműipari multi volt az elmúlt húsz évben Gyöngyös városának legnagyobb adózója.

A Lear gyára a németországi Eisenachban 2018. augusztus 27-én.
photo_camera A Lear gyára a németországi Eisenachban Fotó: Jens Kalaene/dpa/AFP

A cég gödöllői üzeme átvette volna a gyöngyösi dolgozókat, de a környék gyáraiban akkora a munkaerőhiány, hogy kevesen éltek a lehetőséggel. Az 500 munkavállalóból alig volt valaki, aki bevállalta volna, hogy 50 kilométerrel odébb költözik vagy dolgozik.

Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke a Napinak azt mondta: a gyárbezárás oka, hogy a társaság szerint az elektromos kábelelosztó egységek (kábelkorbács) gyártása Magyarországon már túl magas munkaerő-költséggel jár, ezért az eddig Gyöngyösön működő munkafolyamatokat Ukrajnába, Szerbiába és Romániába viszi. Ezeket az alacsony hozzáadott értéktartalmú kézi munkákat nem lehet robotizálni. Az ilyen jellegű folyamatokat a rendszerváltás idején hozták ide nyugatról, most már ezek mennek még keletebbre - magyarázta Kozma.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.