Bezár a gyöngyösi kábelkorbácsgyár, viszik a munkát Romániába, Ukrajnába és Szerbiába

Bezárja közel 500 főt foglalkoztató, kábelkorbácsokat gyártó gyöngyösi gyárát a Lear Corporation Hungary Kft. - írja a napi.hu. Az amerikai járműipari multi volt az elmúlt húsz évben Gyöngyös városának legnagyobb adózója.

A Lear gyára a németországi EisenachbanFotó: JENS KALAENE/dpa Picture-Alliance/AFP

A cég gödöllői üzeme átvette volna a gyöngyösi dolgozókat, de a környék gyáraiban akkora a munkaerőhiány, hogy kevesen éltek a lehetőséggel. Az 500 munkavállalóból alig volt valaki, aki bevállalta volna, hogy 50 kilométerrel odébb költözik vagy dolgozik.

Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke a Napinak azt mondta: a gyárbezárás oka, hogy a társaság szerint az elektromos kábelelosztó egységek (kábelkorbács) gyártása Magyarországon már túl magas munkaerő-költséggel jár, ezért az eddig Gyöngyösön működő munkafolyamatokat Ukrajnába, Szerbiába és Romániába viszi. Ezeket az alacsony hozzáadott értéktartalmú kézi munkákat nem lehet robotizálni. Az ilyen jellegű folyamatokat a rendszerváltás idején hozták ide nyugatról, most már ezek mennek még keletebbre - magyarázta Kozma. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.