Csalással vádolják a Huawei Kanadában letartóztatott pénzügyi igazgatóját

Az Egyesült Államok ügyészsége csalással vádolja az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatott Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, amiért a gyanú szerint kijátszotta az Irán ellen bevezetett amerikai és európai uniós szankciókat - közölte a kanadai vádhatóság a 46 éves kínai menedzser vancouveri meghallgatásán pénteken.

Az amerikai hatóságok szerint Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt 2009 és 2014 között Iránnal, s így megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt szankciókat. A vádirat szerint a Huawei elkendőzte kapcsolatait a szóban forgó vállalattal. Az Egyesült Államok a menedzser kiadatását követeli.

A vádakat eddig nem tették közzé, mivel a hatóságok információs zárlatot rendeltek el, amelyet időközben azonban feloldottak. A mostani meghallgatáson döntenek arról, hogy Meng Van-csout óvadék ellenében szabadlábra helyezik-e.

Fotó: Ng Han Guan/AP

John Gibb-Carsley ügyész arra kérte a bíróságot, hogy ne engedje óvadék ellenében szabadlábra a 46 éves kínai menedzsert, mert a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányaként jelentős pénzügyi háttérrel rendelkezik, s fennáll a szökés veszélye.A vádhatóság képviselője hangsúlyozta: Meng Van-csou arról biztosította az amerikai bankokat, hogy a Huawei és az Iránnal üzleti kapcsolatban álló Skycom két külön cég, valójában azonban egy és ugyanarról a cégről van szó. Van-csou ellenvetése szerint a Huawei még 2009-ben megvált a Skycomtól.

Amennyiben kiadják az Egyesült Államoknak a 46 éves nőt, úgy pénzügyi intézmények megkárosítására irányuló összeesküvés miatt emelnek ellene vádat. Ez egyes vádpontonként akár 30 év börtönt is jelenthet számára.

Meng Van-csout december 1-jén tartóztatták le. Peking azonnali szabadon bocsátását követeli. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.