Gyújtogattak a francia diákok, rohamrendőrök térdepeltették őket a sárban

külföld
2018 december 07., 08:55
comments 312

Az elmúlt majdnem egy hónapban a francia társadalom forrong. Először a benzinárak emelése ellen kezdtek el tiltakozni a sárgamellényesek, de a mozgalomból gyorsan a vidéki városokban élő, lecsúszó középosztály általános sztrájkja lett. Macron szerdán visszavonulót fújt, és elállt az üzemenyagadó bevezetésétől, de a tiltakozások így is folytatódtak.

Közben egyre jobban elváltak egymástól a tiltakozók széles tömegei és a radikálisok. A sárgamellényesek például - saját bevallásuk szerint - halálos fenyegetéseket kaptak mozgalmuk szélsőségesebb tagjaitól. Ezt a közvélemény is érzékeli: a sárgamellényesek támogatottsága 72 százalékos volt azután is, hogy Macron megtette engedményeit, de a zavargásokat, az autókat borogatókat és gyújtogatókat a többség, 84 százalék így is elutasítja. 

photo_camera Fotó: Yann Castanier/Hans Lucas

Szombaton 89 ezer biztonságit mozgósítanak Franciaország-szerte a sárgamellényesek újabb tüntetése miatt - közölte Édouard Philippe kormányfő, aki szerint „Olyan emberekkel állunk szemben, akik nem tiltakozni, hanem törni-zúzni akarnak, és nem akarunk nekik szabad utat engedni”. Párizsban 8000 rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is. Ez utóbbiakat a 2005. évi elővárosi tüntetések során vetették be utoljára.

Szombaton zárva tart több párizsi múzeum, közöttük a Louvre, valamint az Eiffel-torony. A rendőrség arra kérte a Champs-Élysées üzleteit és éttermeit is, hogy ne nyissanak ki.

A francia diákok kivették a részüket a békés tiltakozásokból és a rongálásokból is. A belügyminisztérium közlése szerint országszerte mintegy 280 oktatási intézménynél volt tüntetés, illetve rendzavarás, több mint 700 diákot állítottak elő - közölte a belügyminisztérium.

Lille-ben több száz fiatal gyűlt össze a Montebello nemzetközi gimnázium előtt. Ezt követően több gimnázium több száz diákja vonult a városközpontba az oktatási hivatal elé, hogy a kormány oktatási reformja, így a szerintük a társadalmi egyenlőtlenséget erősítő új érettségi ellen tiltakozzanak. A városközpontban a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták fel a tömeget. 

Diáktüntetés Nantes-ban
photo_camera Diáktüntetés Nantes-ban Fotó: Estelle Ruiz/NurPhoto
Marseille-i utcakép
photo_camera Marseille-i utcakép Fotó: GERARD JULIEN/AFP

Pas-de-Calais megye több városában gimnazisták megdobálták a rendőröket, nyolc rendőr megsebesült. Húsz embert előállítottak.

Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eset a Párizs melletti Mantes-la-Jolie gimnazistáival történt. Diákok százai járták a várost, felgyújtottak szemeteseket és kocsikat.* Az tehát nem kérdés, hogy a diákok messze túllépték a békés tiltakozás határait, de az erre adott rendőrségi válasz is sokakat sokkolt. Összesen 153 fiatalkorú ellen intézkedtek a kisvárosban, és egy olyan videó is bejárta a médiát, amelyen rohamrendőrök térdeltetnek a földön többtucat diákot, akik némán, a kezüket a tarkójukra kulcsolva hallgatják a vezényszavakat.

link Forrás

*A cikk első változatában összekevertem két Lycée Saint-Exupéry nevű gimnáziumot. A Párizs melletti Mantes-la-Jolie gimnazistái láthatók a fenti videón térdepeltetve, ellenben a lenti videón az iskolabejárat felgyújtását a Toulouse melletti Blagnac-ban található Saint-Exupéry gimnázium diákjai követték el.

link Forrás

(BBC, Le Monde, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.