Macron visszavonul, eltörlik az üzemanyagadót

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Emmanuel Macron államfő és Edouard Philippe kormányfőFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A francia miniszterelnök Édouard Philippe szerda este a nemzetgyűlésben jelentette be, hogy miután a sárgamellényes mozgalom országszerte folytatta a tüntetéseket, a kabinet kész teljesen visszavonulni az üzemanyagadó ötletétől, ha nem talál más megoldást. 

Egy nappal korábban Philippe még azt jelentette be, hogy a 2019-es költségvetésből kiveszik az erre vonatkozó tervezetet, és minimum hat hónappal elhalasztják az intézkedést, befagyasztják az energiaárakat és emelik a minimálbért három százalékkal.  

Mivel a sárgamellényesként világhírűvé vált, immáron három hete tartó országos tiltakozások ennek ellenére kedden este is folytatódtak, így nem maradt más választás a kormány számára, mint a totális visszavonulás. (A mozgalom születésének körülményeiről itt írtunk részletesen.)

A döntéssel párhuzamosan - írja az MTI - nyilvánosságra hozta friss felmérését az Elabe közvéleménykutató vállalat, és azt közölte, hogy a keddi visszalépés dacára továbbra is a franciák 78 százaléka úgy gondolja, a kormány nem tett eleget azért, hogy csillapítsa a társadalmi feszültségeket. 

Az organikusan fejlődött, elsősorban a kevésbé városias, alsó-középosztálybeliek tömegeiből építkező mozgalom támogatottsága ezzel szemben kiugróan magas, 72 százalékos volt azután is, hogy Macron megtette engedményeit. Ez annak tükrében különösen magas szám, hogy egyébként a franciák alig 20 százaléka vallja magát is sárgamellényesnek. A zavargásokat, az agresszív elemeket, az autókat borogatókat és gyújtogatókat a többség, 84 százalék így is elutasítja. 

Emmanuel Macron államfő a kedélyek megnyugtatását kérte minden politikai erőtől és a szakszervezetektől is. Szombatra újabb grandiózus megmozdulást terveztek a sárgamellényesek Párizsban, és félő, hogy a szélsőségesek ismét feldúlják a várost. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.