Macron visszavonul, eltörlik az üzemanyagadót

Emmanuel Macron államfő és Edouard Philippe kormányfőFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A francia miniszterelnök Édouard Philippe szerda este a nemzetgyűlésben jelentette be, hogy miután a sárgamellényes mozgalom országszerte folytatta a tüntetéseket, a kabinet kész teljesen visszavonulni az üzemanyagadó ötletétől, ha nem talál más megoldást. 

Egy nappal korábban Philippe még azt jelentette be, hogy a 2019-es költségvetésből kiveszik az erre vonatkozó tervezetet, és minimum hat hónappal elhalasztják az intézkedést, befagyasztják az energiaárakat és emelik a minimálbért három százalékkal.  

Mivel a sárgamellényesként világhírűvé vált, immáron három hete tartó országos tiltakozások ennek ellenére kedden este is folytatódtak, így nem maradt más választás a kormány számára, mint a totális visszavonulás. (A mozgalom születésének körülményeiről itt írtunk részletesen.)

A döntéssel párhuzamosan - írja az MTI - nyilvánosságra hozta friss felmérését az Elabe közvéleménykutató vállalat, és azt közölte, hogy a keddi visszalépés dacára továbbra is a franciák 78 százaléka úgy gondolja, a kormány nem tett eleget azért, hogy csillapítsa a társadalmi feszültségeket. 

Az organikusan fejlődött, elsősorban a kevésbé városias, alsó-középosztálybeliek tömegeiből építkező mozgalom támogatottsága ezzel szemben kiugróan magas, 72 százalékos volt azután is, hogy Macron megtette engedményeit. Ez annak tükrében különösen magas szám, hogy egyébként a franciák alig 20 százaléka vallja magát is sárgamellényesnek. A zavargásokat, az agresszív elemeket, az autókat borogatókat és gyújtogatókat a többség, 84 százalék így is elutasítja. 

Emmanuel Macron államfő a kedélyek megnyugtatását kérte minden politikai erőtől és a szakszervezetektől is. Szombatra újabb grandiózus megmozdulást terveztek a sárgamellényesek Párizsban, és félő, hogy a szélsőségesek ismét feldúlják a várost.