Fél évvel elhalasztja a francia kormány a dízeladó bevezetését

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Meghátrált a francia kormány, Edouard Philippe miniszterelnök keddi bejelentése szerint fél évre felfüggesztik a dízelüzemanyagra környezetvédelmi okokból kivetett adó bevezetését. A dízeladó ellen országszerte tiltakozások robbantak ki. A láthatósági mellényükről sárgamellényesnek elnevezett tiltakozók tüntetései az elmúlt napokban egyre erőszakosabbá váltak, az elmúlt hetekben már hárman vesztették életüket az összecsapásokban.

Philippe ígérete szerint a kormány most társadalmi vitát folytat le az adóról azokkal a csoportokkal, amiket az új közteher leginkább sújtana.

Philippe televíziós beszédében hazafinak nevezte a tüntetőket. "Azok a franciák, akik felvették a sárga mellényt, szeretik a hazájukat. Mi osztjuk ezeket az értékeiket" - mondta. Ugyanakkor az erőszak beszüntetését is követelte. "Az állam legfőbb feladata a közbiztonság fenntartása. Minden ellen harcolnunk kell, ami veszélyezteti a nemzet egységét" - mondta, és felszólította a tiltakozókat, hogy a jövőbeni tüntetéseiket jelentsék be és békésen folytassák.

A kormány amúgy már az adó ideiglenes visszavonása előtt tárgyalni akart a sárgamellényesek vezetőivel, azok viszont lemondták a tárgyalást, mert szélsőségesebb társaik halálosan megfenyegették őket. (Via BBC)