Műtét közben szólt az orvos a betegnek, hogy fizetni kéne, vagy nem folytatja

külföld
2018 december 07., 16:49
comments 182

Egy kínai kórház beleegyezett, hogy kártérítést fizet egy betegének, miután operáció közben kért tőle pénzt az orvosa. Az eset egy lanzhou-i magánkórházban történt. A beteg egy másik kínai provinciából származó turista volt, akit Yao-nak neveznek. Yao október 25-én jelentkezett be az orvoshoz, ezért 538 jüant fizetett.

A műtét közben azonban az orvos hirtelen megállt, és további 15 300 jüant (több mint 60 ezer forintot) követelt tőle, vagy nem folytatja az operációt.

Az orvos szerint egy nyirokcsomója begyulladt, ezért további ellátást igényelt, ami extra pénzbe kerül. Yao megrémült, de közben még kába is volt az érzéstelenítőtől, ezért beleegyezett a kérésbe.

A sebet bekötözték, ő pedig legyalogolt egy emeletet a pénzügyre és befizette az összeget. Ezután a műtét folytatódhatott.

Később Yaonak több szakértő is azt mondta, ez a beavatkozás amúgy mindössze 1000-2000 jüanba kerül. A beteg ezért panaszt tett a kórház ellen, az intézmény pedig beleegyezett a kártérítésbe: 41 450 jüant fizettek ki neki.

A hasonló jellegű egészségügyi csalások elterjedtek Kínában, ahol a magánszektor csak felületesen van szabályozva, és gyakran túlárazzák a szolgáltatásaikat. (South China Morning Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.