Páncélozott járművekkel várják a tüntetőket Párizsban

külföld
2018 december 08., 09:36
comments 135

A francia rendőrség 317 embert előállított és közülük 34-et őrizetbe vett Párizsban szombat reggel a kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényes mozgalom újabb országos tiltakozása előtt - közölte a rendőrség. A gyanúsítottak vidékről érkezett 30 év körüli férfiak, akiknél álarcokat, kalapácsokat vagy köveket találtak. Feltételezhető róluk, hogy erőszakra és szándékos összetűzésekre készültek.

A francia hatóságok régóta nem látott készültséggel várják a hétvégi tüntetéseket, közel 90 ezer biztonsági embert vezényeltek az utcákra, csak Párizsban nyolcezer rendfenntartó és 12 páncélozott jármű várja a tüntetőket.

photo_camera Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

A francia belügyi szervek attól tartanak, hogy szélsőségesek és radikális tüntetők özönlik el szombaton Párizst, hogy szándékosan összetűzzenek a rendőrökkel és középületek rongáljanak meg, ezért a pályaudvarokon és a tüntetések várható helyszínein minden sárgamellényest átvizsgálnak a rendőrök.

A forgalom elöl lezárt Champs-Élysées sugárúton a Diadalív közelében reggel 9 órakor mintegy száz sárgamellényes gyülekezett csendőrökkel körülvéve. Sokan búvármaszkkal érkeztek, felkészülve az esetleges könnygázzal történő oszlatásra. A Bastille térre is szállingózva érkeztek a tüntetők.

photo_camera Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency

A prefektúra közzétett egy térképet, amelyen a radikális sárgamellényesek feltételezett útvonalai és akcióhelyei láthatók a különböző felhívások alapján, ugyanis a tüntetésről hivatalos bejelentés nem érkezett a hatóságokhoz. A rendőrség a környékbeli üzleteket és vendéglátóhelyeket a létesítmények védelmére és minden olyan tárgy elrakására kérte, amelyet a feldühödött tüntetők "fegyverként" használhatnak a rendőrökkel szemben. A legrizikósabb helyszíneken a gépkocsi-tulajdonosokat szórólapokon a járművek biztonságos helyre szállítására ösztönözték.

photo_camera Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency

A főváros körüli körgyűrűn forgalomlassító megmozdulások kezdődtek, miután a sárgamellényes mozgalom egyik elindítója, Éric Drouet - aki ellen eljárást indított az ügyészség, miután egy élő televíziós vitaműsorban az elnöki hivatal elfoglalására buzdította társait - péntek este felhívást tett közzé, amelyben városi tüntetések helyett inkább a párizsi körgyűrűn forgalomlassításra szólított fel.

A hatóságok, a kormány és a sárgamellényesek szóvivői pénteken egész nap nyugalomra intettek a múlt szombati zavargásokat követően. A francia kormány - eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének - a héten bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését, és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti azt, de a tüntetők ezt már kevésnek tartják, és egyre több szociális jellegű követelést támasztanak, valamint Emmanuel Macron távozását is követelik. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.